„Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022“ održat će se od 16. do 18. rujna

Dani berbe grožđa, tradicionalna broćanska kulturno-turističko gospodarstvena manifestacija ove godine će, nakon dvije godine održavanja u otežanim okolnostima i sa prilagođenim programom, ponovno imati prepoznatljiv trodnevni program ispunjen mnogobrojnim sadržajima.

67. Dani berbe grožđa započet će u petak, 16. rujna predstavljanjem knjige Jure Belje i Veselka Sivrića „Agrag i agronomi Brotnja“ te otvorenjem izložbe akademske slikarice Karoline Marušić „Rujanove svečanosti“. Kulturni program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk započet će u 19 sati u Hotelu Brotnjo.

Atletski klub Brotnjo i Boksački klub Brotnjo u subotu, 17. rujna organizirat će dva zanimljiva sportska natjecanja. Atletski klub Brotnjo nastavit će s tradicijom organiziranja međunarodnog atletskog mitinga „Memorijal Bože Gagro“, dok će Boksački klub Brotnjo po prvi put u Čitluku ugostiti boksače u sklopu 4. kola Lige Federacije BiH.

Memorijal Bože Gagro započet će u 13 sati na Gradskom stadionu Bare, a sat kasnije u Gradskoj sportskoj dvorani Čitluk započet će natjecanje boksača.

U subotu će se također održati stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva, koja dugi niz godina u suradnji s Organizacijskim odborom DBG organiziraju Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Federalni agro-mediteranski zavod. Stručna predavanja održat će se u Vinariji Marijanović u Služnju s početkom u 20 sati.

Biciklističkom turom „Biciklom kroz vinograde i podrume Brotnja“ započet će program središnjeg dana proslave. Brojni profesionalni biciklisti, ali i rekreativci biciklističku turu započet će u nedjelju, 18. rujna polaskom na vožnju iz podruma vinarije Brkić u Čitluku. Biciklistička tura započet će u 12 sati, a završetak ture predviđen je na Broćanskom trgu u večernjim satima.

Dio programa ovogodišnje manifestacije posvećen je ruralnom razvoju te će se stoga u nedjelju, 18. rujna u Hotelu Brotnjo s početkom u 14 sati održati konferencija o ruralnom turizmu „Održivi i odgovorni razvoj u ruralnim područjima HNŽ“.

Nakon konferencije o ruralnom turizmu u 18 sati od zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga uslijedit će svečani mimohod sudionika manifestacije, dok će u 18,30 sati na Broćanskom trgu biti upriličeno svečano otvaranje manifestacije.

Tijekom završne večeri 67. turističko-kulturno gospodarstvene manifestacije „Dani berbe grožđa“ posjetiteljima će se predstaviti kulturno-umjetnička društava, skupine i pojedinci, kao i hercegovački vinari koji će posjetiteljima na degustiranje ponuditi svoja vrhunska vina, uz koje će posjetitelji moći uživati i u gastronomskim specijalitetima.

Cjelovečernji program na Broćanskom trgu završit će koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša, koji je najavljen za 21 sat.

Citluk.ba