Iskra Milosrđa zapalila Čitluk

U utorak 28. rujna u 15 sati na Trgu žrtava Domovinskog rata 2, u Čitluku, ponovno je održan molitveni skup, odnosno molitva krunice Božjega milosrđa u sklopu Međunarodne inicijative Iskra Milosrđa. Brojne prisutne vjernike je na početku pozdravio čitlučki župnik fra Miro Šego koji im je objasnio svrhu i nakane ove molitve, a posebno je podvukao činjenicu kako je Čitluk jedan od samo 3 grada iz BiH uz Prijedor i Novi Travnik koji su se odazvali ovoj međunarodnoj inicijativi.

Podsjetimo kako u Iskri Milosrđa uz navedena 3 grada iz BiH, sudjeluju 25 hrvatskih gradova i mjesta iz deset (nad)biskupija: (Dubrovačka biskupija: Dubrovnik; Đakovačko-osječka nadbiskupija: Cerna, Donji Miholjac, Ivankovo, Mala Branjevina, Ovčara – Svetište Božjega milosrđa, Osijek, Retkovci, Rokovci – Andrijaševci, Stari Jankovci, Vinkovci; Gospićko-senjska biskupija: Ogulin; Porečka i Pulska biskupija: Pula; Požeška biskupija: Velimirovac – Našice III; Riječka nadbiskupija: Rijeka, Podhum; Sisačka biskupija: Kutina, Popovača, Sisak; Splitsko-makarska nadbiskupija: Makarska, Solin, Split; Zadarska nadbiskupija: Zadar; Zagrebačka nadbiskupija: Karlovac, Zagreb), te Sutomore, gradić u sklopu Kotorske biskupije u Crnoj Gori.

„Ja vas sve iskreno pozdravljam u ovoj našem zajedništvu i molitvi Božanskom milosrđu. Danas u 15 sati održati će se na različitim trgovima i gradovima zemlje i svijeta ova ista molitva koju i mi molimo!“ – istaknuo je fra Miro. Zatim je istaknuo nakane molitve: za Crkvu i za papu Franju, za svećenstvo i nova duhovna zvanja, za obraćenje grešnika, i za umiruće, za zaštitu od svih zala i nevolja, napose od biča potresa i pošasti korona virusa . Nakana ide i za 8. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa koji će se ove godine održati 16. listopada u Mariji Bistrici. Molit ćemo i za Gospine nakane, da se u Brotnju više posvetimo Bogu, da se obitelji održe. Molit ćemo protiv psovke, za promjenu imena našega grada u jedno drugo ime, pa da se cijelo Brotnjo iznova posveti Blaženoj Djevici Mariji. Molit ćemo za naše mlade, koji se traže, za duhovna zvanja.“

Inicijativu Iskra Milosrđa pokrenuli su 2008. godine isusovci u Poljskoj, u spomen na beatifikaciju o. Mihaela Sopoćka, duhovnika sv. Faustine Kowalske. Inicijativa uživa počasno pokroviteljstvo mons. Grzegorza Ryśa, metropolita Nadbiskupije Łódź. Nositelj organizacije Iskre Milosrđa za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru je Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa.

„Zato je ovo poziv svima nama da budemo dionici ove molitve na koju nas i sama sv. Faustina poziva u svom Dnevniku, jer dok smo živi možemo moliti da izbjegnemo onaj sud i osudu koju je svatko od nas, na žalost, svojim grijesima zaslužio. Utecimo se Božjem milosrđu ne čekajući onaj zadnji sud, jer kad Bog bude sudio, On će suditi pravedno, a njegovo milosrđe nas može spasiti od mnogih stvari s kojima se možda susretnemo na kraju našeg života.“ – zaključio je fra Miro pozivajući mnoštvo okupljenih vjernika na molitvu.