Otvorene prostorije Općinskog suda Čitluk

Nakon temeljite obnove, adaptacije prostora za potrebe Općinskog suda i djelomičnog opremanja, danas su svečanim presijecanjem vrpce otvorene prostorije Općinskog suda Čitluk i prostorije Zemljišno-knjižnog ureda koji počinje s radom u novoobnovljenoj zgradi.

Početkom 2004. godine Općinski sud Čitluk, Zemljišno-knjižni ured i Sud za prekršaje iz Čitluka premješteni su u Mostar, i od tada traju nastojanja čelnih ljudi općine Čitluk na povratku institucija, čijim je zahtjevima djelomično udovoljeno 2010. godine povratkom Zemljišno-knjižnog ureda.

- Danas smo presretni. Ovo je dobar znak za općinu Čitluk i žitelje Brotnja. Povratak Suda je znak života na ovim prostorima i mislim da je suvišno govoriti koliko to znači za općinu Čitluk – rekao je na početku svog današnjeg govora načelnik Ivo Jerkić i zahvalio svima koji su imali zasluge u povratku premještenih institucija u Čitluk, na poseban način ističući potporu Vlade HNŽ, federalnog i županijskog ministarstva pravosuđa,Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća te bivšeg predsjednika Općinskog suda u Mostaru Marina Zadrića.

- Predsjednik Vlade naše županije dr. sc. Nevenko Herceg i njegov prethodnik gospodin Denis Lasić, zajedno sa ministrima i sa svim našim zastupnicima u Županijskoj skupštini, dali su svoj poseban doprinos. Svi zajedno smo se borili da bi se Sud vratio. Danas smo ovdje u prigodi otvaranja prostorija, ono što još nedostaje je opremanje informatičkom opremom, no nadam se da će i potrebna oprema uskoro biti tu. Imenovana je predsjednica Općinskog suda Čitluk i uspostava Suda je u tijeku – izjavio je načelnik Jerkić i naglasio kako se nada će Općinski sud Čitluk početi raditi u punom kapacitetu do kraja godine.

Kada Sud počne s radom u punom kapacitetu u njemu bi trebalo radit 20-ak uposlenika različitih zanimanja, što je hvalevrijedan podatak, a nije zanemariva ni ušteda na troškovima koje je iziskivao odlazak žitelja Brotnja na Općinski sud u Mostaru. Navedeno upućuje na zaključak da je povratak Općinskog suda u Čitluk važan dan za cijelo Brotnjo, a to su u svojim govorima naglasili načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Marin Radišić.

- Svjedoci smo povratka institucije koja nije bila ovdje dvanaest godina. Ne bi se sada vraćao na ono što je bilo, uložili smo dosta truda i zahvaljujući pomoći, institucija koje je načelnik Jerkić ranije naveo, vratili smo Općinski sud u Čitluk. Institucija Suda je izuzetno značajna za život građana ovdje i otvaranje Suda će žiteljima naše općine smanjiti troškove i uštedjeti vrijeme odlaska u Mostar. Zahvaljujem svima koji su pomogli i vjerujem da ćemo u budućnosti ovdje imati još ovakvih prigoda – zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Marin Radišić.

Važnu ulogu u povratku Općinskog suda u Čitluk imalo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće koje je danas u Čitluku predstavljao Admir Suljagić, direktora Tajništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine.

- Gospodine načelniče hvala vam na lijepim riječima, bila nam je obveza biti vama i građanima Čitluka na raspolaganju. Ne bi želio da me se pogrešno shvati, ali zaista vi kao načelnik trebate biti primjer svima onima koji vode općinske administracije u BiH, možete biti primjer kako netko brine o građanima i lokalnoj zajednici koju vodi. Obveza Vlade, ministara i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća je da osiguramo kvalitetne sudske usluge građanima i da učvršćujemo svoje veze. Kao direktoru Tajništva bila mi je obveza da s najvećim donatorima u BiH, prije svega osmislim, planiram i prikupim donatorska sredstva da bismo osigurali kvalitetne usluge za pravosuđe – rekao je gospodin Suljagić i pobrojao projekte koji su realizirani u Mostaru, Čapljini i Čitluku.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće nije fokusirano samo na HNŽ pa su u planovima ove institucije i projekti u Trebinju, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Zenici, Bihaću i drugim gradovima, uz stalne napore na popravljanju mišljenja kod gađana.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ čestitao je načelnik Jerkić, predsjedniku Općinskog vijeća Marinu Radišiću i vijećnicima OV Čitluk što su bili ustrajni u svojim zahtjevima i što su ukazali na pogrešno proveden preustroj i reorganiziranje pravosudnog sustava kojim je 2004. ukinut Općinski sud u Čitluku. Također, predsjednik Vlade zahvalio je Viskom sudskom i tužiteljskom vijeću na pomoći u realizaciji povratka Općinskog suda u Čitluk i, između ostalog, rekao:

- Vlada HNŽ u ovom sazivu zagovara ostvarivanje jednakog pristupa pravdi i ostvarivanju prava zajamčenih Ustavom, zakonom i drugim propisima. Naš cilj je, u sklopu naše mjerodavnosti i realnih financijskih mogućnosti, olakšati svakodnevni život naših građana i omogućiti im brži pristup pravdi, a sucima omogućiti bolje uvjete za rad. Stoga ne čudi što je i prethodni, ali i ovaj saziv Vlade, sudjelovao u financiranju rekonstruiranja i uređenja zgrade Suda, a kao što vjerojatno znate, obvezali smo se osigurati i sredstva za plaće uposlenih te nabavu informatičke opreme u Sudu. Otvarajući obnovljenu i dograđenu zgradu Suda, vjerujem kako izražavam našu zajedničku želju da oni koji će u njoj raditi budu opredijeljeni ka neovisnosti, nepristranosti, stručnosti, učinkovitosti i odgovornosti pravosudnih tijela u službi građana pružajući im pravnu sigurnost i zaštitu njihovih prava i interesa.

Nakon svečanog presijecanja vrpce uslijedio je obilazak obnovljenih prostorija Općinskog suda Čitluk.

Označeno u