Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije otvorio 13. Didakove dane

U dvorani sv. Josipa u Majčinom selu sinoć su na svečan način otvoreni 13. Didakovi dani.

Čast da otvori tradicionalnu međunarodnu manifestaciju pripala je dr. fra Miljenku Šteki, provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije, a posebnu notu, prigodnim koncertom, svečanom otvaranju Didakovih dana dali su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Uz provincijala Hercegovačke franjevačke provincije otvaranju Didakovi dana nazočilli su dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ministri u Vladi HNŽ Stjepan Krasić i Slađan Bevanda, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, budući načelnik općine Čitluk Marin Radišić, župnici fra Marinko Šakota, fra Nikola Rosančić, ravnatelj Majčinog sela fra Dragan Ružić i brojni uzvanici iz svih sfera društvenog života.

- U dosadašnjih trinaest godina puno toga je rečeno i napisano. Napisane su mnoge knjige, izrečeni mnogi govori, održani mnogi simpoziji, likovne kolonije kakva se i sada održava u Gradnićima, napisane su mnoge pjesme i mnogo drugog. Svaki put, svake godine iznova kao da se ima još novo reći o fra Didaku, kao da još nešto nije rečeno, kao da neke stvari samo čekaju svoj trenutak kada će ugledati svjetlo dana da bi nama svima bile poticaj i putokaz u životu. Pitamo se odakle tolika inspiracija u jednoj takvoj osobi. Ono što je na mene ostavilo poseban dojam kada sam čitao knjige o fra Didaku, i odgovor na ranije pitanje, jest fra Didakova ljubav koju je imao prema malom hercegovačkom čovjeku. Sve svoje darove i sve što je imao, Didak je uložio u ljubav za čovjeka. Ta ljubav bila je pokretačka snaga. Ona je pokretala fra Didaka da uvijek napravi više – rekao je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, obraćajući se okupljenima nakon fra Dragana Ružića koji je okupljenima poželio dobrodošlicu.

Inače, u Majčinom selu jučer je uz otvaranje Didakovih dana započeo i 17. Susret dječjih domova iz BiH pa su otvaranju nazočili i sudionici ovog skupa. Lik i djelo velikana poput fra Didaka lako je povezati s ulogom dječjih domova koja vode brigu o djeci bez roditelja, a sve okupljene fra Nikola Rosančić pozvao je da u fra Didaku nađu poticaj da sa srcem i ljubavlju uvijek nešto učine za viši cilj.

Poseban gost svečanog otvaranja 13. Didakovih dana bio je dr. Dragan Čović, a hrvatski član Predsjedništva BiH, u svom je govoru između ostalog rekao:

- Ono što je fra Didak imao snage učiniti u svoje vrijeme je posebno. Uvjeren sam da će ovo što je fra Marinko pokrenuo sve nas nadahnuti da istražujemo kakva je bila uloga franjevaca u ono vrijeme teškog života u Hercegovini. Želim dati skroman doprinos, prije svega potaknuti da istražujemo mnogo više to vrijeme i da ga zabilježimo kako bi mladim ljudima ostalo da svjedoči o onome odakle smo mi krenuli i što smo bili u to vrijeme kada je fra Didak na poseban način obdario nas svim onim Božjim darovima kojima je bio obdaren i kada je znao predvoditi svoj narod. Ako sam na bilo koji način, pa i ovim riječima danas i onim što pokušavam ohrabriti sve one koji to mogu da ukradu od zaborava djelo fra Didaka, ali i svih naših otaca franjevaca, uspio onda će to i meni biti ohrabrenje da i naredne godine i svake naredne, kada budete osjećali potrebu da budemo zajedno, stvaramo mogućnost da svi oni koji dolaze na vrlo jasan način mogu prepoznati vrijeme gladi u Hercegovini i dimenziju fra Didaka jer će na mnogo mjesta pisti da nikada nije dozvolio da se Hercegovina zove siromašno zemljom.

Nakon dr. Dragana Čovića, okupljenima se obratio i fra Miljneko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, koji je u svom obraćanju poseban naglasak stavio na velikog fra Didaka i proslavu 100. obljetnice spašavanja mnogih od gladi koja se priprema za sljedeću godinu.

- Trinaest godina se proučava, ali i mnogo više od toga, život i djelo fra Didaka Buntića. Određeno vrijeme sam bio na prisilnom odmoru i imao sam vremena čitati, a fra Marinko je došao prije određenog vremena i promišljali smo za dogodine i 100. obljetnicu preseljenja djece iz Hercegovine u Slavoniju. Čitajući u arhivima, upravo u ovo vrijem prije točno 100 godina, fra Didak je 1916., negdje u ljeto ili jesen obišao Hercegovinu, uključujući i Duvno – najveću žitnicu, i zapisao kako misli da će doći velika glad i da neće preživjeti mnogi. U tim spisima koji su ostali iza njega, prije sto godina, vidi se bol duše, umrijet će tolika djeca. Moramo nešto učiniti. Otvarajući ove 13. međunarodne dane htio bi nas sve pozvati da za dogodine, evo na 100. obljetnicu i mi nešto sad smislimo što ćemo dobro učiniti za ovaj narod. Da nas ljubav pokrene i da bar, neću reći simbolično, mrvicu onoga što je učinio fra Didak i mi učinimo. U tom duhu proglašavam 13. Didakove dane otvorenim - rekao je fra Miljenko Šteko.

Svojim koncertom učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba obogatili su program otvaranja 13. Didakovih dana, a u izvrsnoj glazbi posjetitelji Didakovih dana moći će uživati i danas. U župnoj crkvi u Gradnićima, u 18 sati održat će se Koncert odabranih na kojem će nastupiti učenici iz pet glazbenih škola.

Prije koncerta odabranih učenika glazbenih škola iz BiH i Hrvatske u Gradnićima će se održati i okrugli stol na temu: Inicijativa za osnivanje Srednje glazbene škole u Čitluku.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Označeno u