U Čitluku u sklopu manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju predstavljena knjiga naše kolumnistice Paule Tomić

Predstavljanjem romana „Djevojka plavih očiju“, knjige „Pravi put, Jean Vanier i poslanje osoba s poteškoćama u razvoju“ i prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma „Moj plavi svijet“ sinoć je započela tradicionalna manifestacija Uskrs s Maticom u Botnju.

Književna večer u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk održana je u hotelu Brotnjo, a tijekom večeri čija je moderatorica bila Jasna Ćorić, spomenuti roman i knjigu publici su približili: Anamaria Alpeza, autorica romana, Paula Tomić, autorica knjige, Mate Grbavac, fra Goran Azinović i Danijela Kegelj.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo, a nakon predstavljanja roman „Djevojka plavih očiju“ koji donosi priču o mladiću koji dolazi iz zaostale seoske sredine i suočava se s izazovima grada, i predstavljanja književnog prvijenca u kojem Paula Tomić kroz predstavljanje osobnih iskustava želi ukazati na duhovnu i ljudsku vrijednost osoba s poteškoćama u razvoju, kratko smo porazgovarali s autoricama i prof. Andrijom Stojićem, predsjednikom Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

– Večeras smo predstavili dva bitna književna djela, jednu knjigu i jedan roman koji se odnose na probleme odrastanja, probleme mladih i probleme djece s posebnim potrebama. Djeca s posebnim potrebama su naše bogatstvo i mi trebamo učiti od njih posebice u ovo korizmeno vrijeme koje nas poziva na još tješnju povezanost, da na neki način imamo otvorenije srce i dušu za subrata… Uskrs s Maticom u Brotnju je tradicionalna manifestacija vjerskog i kulturnog sadržaja koja se održava od samog osnutka Matice hrvatske Čitluk. Od 1991. godine ova manifestacija se održava uspješno i uvijek pokušavamo ponuditi ponešto za svačiji ukus. Nastojimo zadovoljiti sve one koji su gladni znanja i željni kulture – kazao nam je prof. Andrija Sotojić i najavio da nas do kraja manifestacija Uskrs s Maticom u Brotnju očekuje još mnogo raznolikih događanja, posebice u tjednu između Uskrsa i Malog Uskrsa.

Predsjednik OMH u Čitluku također se osvrnuo na cjelogodišnju rad Ogranka i ovom prigodom istaknuo manifestacije u čijem obilježavanju aktivno sudjeluje čitlučki Ogranak, ali i projekt predstavljanja izložbe 20 akademskih slikara iz Brotnja. Ova izložba do sada je gostovala u brojnim gradovima BiH i Hrvatske a njena posebnost je što promociju akademskih slikara iz Brotnja prati promocija broćanskih vinara, ženskih i muških klapa, kao i najnovijih nakladničkih ostvarenja.

Kada je u pitanju nakladnička djelatnost, OMH Čitluk ima se čime pohvaliti. Svakoga dana Ogranak zaprima zamolbe različitih autora koji žele surađivati s Ogrankom, a izvrsnost nakladničkih ostvarenja koje izda Ogranak Matice hrvatske u Čitluku potvrđuje i podatak da četiri romana iz naklade OMH Čitluk zauzimaju svoje mjesto među dvadeset najčitanijih romana u Republici Hrvatskoj.

Jedan od tih romana je i roman Anamarie Alpeze „Djevojka plavih očiju“ za čije su pisanje njegovu autorica dodatno motivirale dobre kritike koje je dobio njezin prvijenac „Ti si moj anđeo“ izdan u 2015. godini.

Po završetku promocije u Čitluku Anamaria nam je kazala kako voli pisati i da joj je jedan od pokretača za pisanje novog romana bila kritika prvijenca i podrška koju je dobila od ljudi, na poseban način od gospodina Mate Grbavca koji je njen rad ocijenio izvrsnim i poticao je na nastavak pisanja romana.

– Imam nekoliko stvari u pripremi, no iskreno sada ne planiram pisati novu knjigu jer bi htjela malo stati. Za sve to je potrebno mnogo vremena, ne može se pisati u jednom dahu. Potrebno je vremena da bi se napravila priča – kazala nam je autorica romana „Djevojka plavih očiju“ i otkrila kako prilikom pisanja uvijek ima koncept s glavnim likovima koji nakon toga proširuje i dodatno razrađuje.

Kako sama kaže, Anamaria je oduvijek voljela književnost i poseban svijet pisaca oduvijek joj je bio zanimljiv. Nakon objavljivanja prve knjige željela je objaviti i drugu kako bi napredovala.

– Kada objavite jednu knjigu uvijek imate želju da napredujete. Normalno je da uvijek nastojimo napredovati pa tako i u pisanju – izjavila je Anamaria čiji je drugi roman, za razliku od prvog, temeljen na stvarnom životu pa samim time i mnogo realniji.
Nažalost, u današnjem vremenu i pored jako dobre priče istu je jako teško objaviti. Za sve one koji imaju napisanu priču koja nije još ugledala svjetlo dana, Alpeza ima riječi ohrabrenja.

– Uvijek treba pokušati i ne odustati. Treba ići od vrata do vrata. Ako vas odbiju i stotinu puta to nije razlog da ne nastavite dalje. Ako nešto želite to će te i imati, samo to trebate jako željeti i truditi se – poručila je mlada književnica.

Jaku volju da predstavi duhovnu i ljudsku vrijednost osoba s poteškoćama u razvoju kroz priču o vlastitom sinu Filipu i kroz primjer Jeana Vaniera imala je Paula Tomić s kojom smo također razgovarali po završetku predstavljanja.

– Odlučila sam se na pisanje ovakve knjige prije svega iz razloga što sam i sama majka djeteta sa autizmom. Živimo u Grudama i možda smo nekako s Filipom bili prva obitelj koja je dobila dijagnozu… Mi smo kada su Filipu bile 2,5 godine dobili dijagnozu i s tim smo otvoreno krenuli – kazala nam je Paula Tomić naglašavajući da je u Hercegovini jako teško dobiti dijagnozu u slučaju bolesti iz spektra autizma.

Kroz svoju knjigu Paula Tomić željela je pokazati da se treba posvetiti djetetu s posebnim potrebama i dati mu sve što ono treba, ali da u isto vrijeme ne smiju biti zapostavljeni ostali članovi obitelji, brak i svi ostali segmenti života. Autorica knjige studirala je teologiju, te je i prije nego što je postala majka imala informacije o djelovanju i razmišljanjima Jeana Vaniera, što je se posebno dojmilo.

– Htjela sam da ljudi kod nas, posebno oni koji se žele posvetiti osobama s poteškoćama u razvoju, upoznaju Jeana Vaniera kako same ne bi morale otkrivati prve korake, nego da znanju da ima netko u svijetu tko je to počeo i kako to funkcionira. Na neki način knjiga je namijenjena i svećenicima, imam lijepu povratnu informaciju od nekoliko svećenika koji su čitajući na neki način ponovno pronašli onaj svoj poziv služenja najmanjima. Željela sam da svijet ovdje otkrije Jeana Vaniera – kazala nam je Tomić uz objašnjenje da je Vanier kroz život sa osobama s poteškoćama u razvoju otkrio vratiti se u sebe i u svoje srce. Mjesto gdje se vidi stvarni život.

Tekst i foto: Citluk.ba