13. listopada 1917. Fatima – ‘Čudo Sunca’

Na današnji se dan, 13. listopada 1917., u poljima Cova da Iria, blizu portugalskog grada Fatime, dogodilo se ‘Čudo Sunca’ prilikom posljednjeg ukazanja Blažene Djevice Marije.

Blažena Djevica Marija ukazivala se u Fatimi od 13. svibnja do 13. listopada 1917., a Katolička Crkva je službeno priznala ukazanja.

Svjedok "Čuda Sunca" iz Fatime: Odjednom kiša je prestala. Sunce je počelo prelaziti s jednog mjesta na drugo, mijenjajući boje

cudo-sunca-u-fatimi.jpg

Prilikom posljednjeg ukazanja u Fatimi, dogodilo se „Čudo Sunca“ koje je vidjelo od 50.000 do 70.000 ljudi. Sunce se, poput velike vatrene kugle, kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja.

Trajalo je oko 10 minuta, vidjelo se i s udaljenosti od 40 km. Nakon toga sunce se vratilo na isto mjesto i normalno sijalo.Vezano za opisani događaj, postoji još jedno poznato ukazanje, od 13. svibnja iste godine (ponovljeno u sljedećim mjesecima svakog 13. u mjesecu, sveukupno 6 puta), a kome je nazočilo troje djece, Lúcia Santos sa njenim rođacima, Jacintom i Franciscom Marto. Prema izvještaju djece, Majka Božja im je priopćila neke proročanske informacije koje je Katolička Crkva kasnije priznala i koje su postale poznate kao Prva, Druga i Treća fatimska tajna.

Dokumentarni film s izvornim snimkama iz Fatime