Bog me ljubi - Zli me mrzi

Udaljavanje od Boga nosi štetne posljedice.

Ruski književnik Solženjicin je u jednoj rečenici sažeo sve tragedije prošlog stoljeća: Zaboravili smo Boga! I još je jedan zaborav poguban za nas ljude. To je zaborav da postoji Zli. Zao duh. Udaljavanje od Bog nosi u sebi automatsko približavanje đavlu. Moramo znati dvije stvari: Bog nas ljubi i Zli nas mrzi.

U velikom je manjku onaj tko ne zna da ga Bog ljubi. Taj je manjak krajnje poguban kad ne vodimo računa da postoji biće koje nas mrzi. Njegova je mržnja razorna. Krajnji domet te mržnje je bacanje čovjeka u očaj. Dante je na vrata pakla stavio natpis: Napustite svaku nadu svi vi koji ulazite. Pakao je: nemati nade. Ulazak u beznađe predokus je vječnih muka. U beznađe svatko može ući svakog trena. Nitko ne stoji na čvrstoj hridi i gleda s visoka na pakao. Pakao je tu. Sasvim je blizu.

Čim se duša udalji od Boga po učinjenom zlu, već zakoračuje u pakao. Grijeh rađa smrt. To je smrt duše. Gubitak svjetla. Gubitak nade. Gubitak života. S grijehom se ne može igrati. Đavao mrzi igru. Bog je igrač. Deus ludens. Homo ludens. Bog se igra po površini zemlje. Đavao je mrzovoljno biće.

Bog se raduje u svojoj djeci. Đavao kolje svoju djecu. Guta im duše kao Kronos tijela. U Guadalupeu se Gospa predstavila malom Juanu kao Ona koja pobjeđuje onoga koji guta ljudske duše. To jest, Ona koja pobjeđuje đavla. Staru zmiju. Ubojicu od početka. Tako ga je nazvao Krist.

Dušo moja, ne zaboravi da ima netko sumoran tko te mrzi. Budi oprezna. Bdij i moli. Sjeti se Krista u Getsemaniju i razgovaraj sa svojim Ocem koji te ljubi. Budi volja Očeva. Ne udaljuj se od Boga. Ako padneš, brzo se pokaj, ispovijedi, primi milosrđe i kreni iznova. Svaki dan kreći iznova. Svaki se dan stavi u ruke Očeve. Približi se Ocu i On će se približiti tebi. U Njegovoj blizini nalazi se život. Mir. Svjetlo. Igra i radost.

Dušo moja, ne zaboravi nikada da te Bog ljubi. Ne zaboravi nikada tko te mrzi. S psalmistom moli da te Gospodin izbavi iz ruku tvojih neprijatelja. Samo je u Bogu mir, dušo moja. Samo je u Njemu spasenje. Dušo moja, gledaj mnoge koji su se udaljili od Boga, kako se sada muče. Imali su plemenite nakane.

Sve je krenulo dobro, a onda se sve počelo okraćati naopako. Sjeti se, dušo moja, kako te je hvatao beznadni vacuum kad si lutala izvan kuće Očeve. Bila si gladna rogača. Svinje su te mučile. Nisu ti dale niti jednog zalogaja. Onda je došao Krist i otjerao zloduhe iz tebe i potjerao ih u svinje. Potopile su se u bezdanu. Dušo moja, ne igraj se sa Zlim. Bog voli igru i pjesmu. Bog te voli. Njemu se privini.

don Šimun Doljanin