Briljantna mudrost C.S. Lewisa o životu u opasnim vremenima

Zastrašujuće i snažno zlo nije ništa novo u našem svijetu - oduvijek je tu. Ali i mir i moć Božja.

Čitanje vijesti ovih dana može donijeti sve veći osjećaj propasti. Kao što je to rekao jedan viralni meme: “Stvarno sam uživao u pet minuta između svjetske pandemije i Trećeg svjetskog rata”, piše Aleteia.

Mislili smo da stvari ne mogu biti gore od pandemijskih karantena prije dvije godine, ali bauk rata u nuklearnom dobu samo bi mogao to nadmašiti. Ne znam za vas, ali meni je teško ne pustiti mašti na volju s oštrim slikama nuklearne katastrofe i apokaliptičnim scenarijima.

Odagnajmo strašne misli dobrim, zdravim radom i vremenom provedenim s onima koje volimo.

Stoga sam osjetio veliko olakšanje kada sam nedavno naišao na esej C.S. Lewisa pod nazivom “O životu u atomskom dobu”. U njemu veliki kršćanski pisac i profesor objašnjava zašto ne bismo smjeli paničariti, čak ni zbog zastrašujuće “šanse bolne i prerane smrti”. Evo izvatka:

“Na jedan način mislimo previše o atomskoj bombi. ‘Kako da živimo u atomskom dobu?’ U iskušenju sam odgovoriti: ‘Zašto, kao što biste živjeli u šesnaestom stoljeću kada je kuga posjećivala London gotovo svake godine, ili kao što biste živjeli u vikinško doba kada bi napadači iz Skandinavije mogli bi sletjeti i prerezati vam grkljan svake noći; ili doista, kao što već živite u doba raka, doba sifilisa, doba paralize, doba zračnih napada, doba željezničkih nesreća, doba motornih nesreća.’

Zastrašujuće i moćno zlo nije ništa novo u našem svijetu. Uvijek je bilo ovdje, ali i Božji mir i hrabrost. Upravo sada, pokušavam se čvrsto držati Njegovog mira.

Drugim riječima, ne dopustite da počnemo s preuveličavanjem novosti naše situacije. Vjerujte mi, poštovani gospodine ili gospođo, vi i svi koje volite bili ste već osuđeni na smrt prije nego što je izumljena atomska bomba: i prilično visok postotak nas će umrijeti na neugodne načine. Imali smo, doista, jednu vrlo veliku prednost u odnosu na naše pretke – anestetike; ali to još uvijek imamo. Savršeno je smiješno cviliti i crtati dugačka lica jer su znanstvenici dodali još jednu šansu bolne i prerane smrti svijetu koji je već bio pun takvih šansi i u kojem sama smrt uopće nije bila šansa, već izvjesnost.

Vijesti su možda strašne, ali ovdje u našim domovima možemo stvoriti oaze mira.

Ovo je prva točka koju treba istaknuti: i prva akcija koju treba poduzeti je da se saberemo. Ako će nas sve uništiti atomska bomba, neka nas ta bomba, kada dođe, nađe da radimo razumne i ljudske stvari – molimo se, radimo, podučavamo, čitamo, slušamo glazbu, kupamo djecu, igramo tenis, razgovaramo s prijateljima preko pinte i igre pikado — ne skupljeni kao preplašene ovce i razmišljajući o bombama. Oni mogu slomiti naša tijela (mikrob to može učiniti), ali ne moraju dominirati našim umom.”

To je bila samo okrepljujuća mudrost i dašak svježeg zraka koji sam trebao čuti. Kao što Lewis kaže, glupo je prepustiti se strahu ili panici.

Živjeti dobro i sretno, na “razuman i ljudski” način, prvi je red posla. Vijesti su možda strašne, ali ovdje u našim domovima možemo stvoriti oaze mira.

Zato učinimo nešto da danas budemo malo sretniji: pozovite prijatelja na piće, odvedite djecu na igralište, čujte se s bakom, recite nekome da ga volite. Odagnajmo strašne misli dobrim, zdravim radom i vremenom provedenim s onima koje volimo.

Tako bismo trebali živjeti u svakom dobu.

 

Označeno u