DOKAZ BOŽJE LJUBAVI - Nevidljive stigme na srcu svete Terezije Avilske

Osim vidljivih stigmi, postoje i one nevidljive ili duhovne dok su od svete Terezije Avilske (Avila, Španjolska, 28. ožujka 1515. - Alba de Tormes, 14. listopada 1582.), mističarke, književnice  i reformatorice redovničke zajednice karmelićanki bile neuobičajene.

Sveta Terezija Avilska imala je takve stigme na srcu. Njen je slučaji nevjerojatan. Naime, na njenom se tijelu nikada nije vidjela nikakva rana. No, ona je otkrila svom ispovjedniku, te u jednom svom mističnom djelu napisala, kako je ''imala stigme urezane u svoje srce''. Ne mistične stigme, ne duhovne, već prave rane, stvarne posjekotine.

Fenomen se mogao utvrditi tek nakon smrti svetice. Prilikom obdukcije, srce joj je izvađeno i na njemu se moglo vidjeti pet rana, baš kao što je opisala. Jedna je rana bila dugačka pet centimetara. Liječnici su rekli kako je bila dovoljna samo jedna od njih da prouzroči smrt, a sveta je Terezija sa svim tim ranama živjela 23 godine. Srce svetice, još uvijek sačuvano, nakon više od 400 godina, čuva se u svetištu u Alba Torresu, u Španjolskoj. Na srcu je čak moguće vidjeti rane, svježe i žive.

stigme-na-srcu-terezija-avilska.jpg

Photo:  Srce svete Terezije Avilske u relikvijaru ( museum of the Annunciation Convent, Alba De Tormes)

Molitva sv. Tereziji Avilskoj

Sveta Terezijo Avilska, zaručnice Kristova, ljubljena od Raspetoga, izmoli nam da poput tebe težimo ispuniti volju Božju i zadobiti prijateljstvo Isusa – Savršenog Dobra, ispred svih zemaljskih zadovoljstava. Osnaži nas kako bismo mogli nasljedovati tvoj primjer služenja Kristu sa savršenstvom koje on traži, bez obzira na sve protivštine. Daj da tvojim zagovorom možemo nadvladati teškoće ovog života i zadobiti vječni odmor Neba. Amen.

Izvor: Iz knjige Padre Pio - čudesni život, Renzo Allegri