Duhovna obnova rujan, prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti

Donosimo duhovnu obnovu za rujan kao pomoć u molitvi za sve koji nisu u mogućnosti pratiti uživo.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda, donosu opus.dei.

2. RAZMATRANJE

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

2. listopada, na dan kada je 1928. sveti Josemaria prvi put „ugledao" Opus Dei, Bog nas nastavlja pozivati da sudjelujemo u njegovim snovima dok gledamo prema budućnosti. Tekst pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. »Često u jednom besmislenom ponosu, koristimo primljene darovitosti i sposobnosti (…) Što li imaš a da nisi primio? Ako si, dakle, primio, što se ponosiš kao da nisi primio?« (Prijatelji Božji, br. 112). Gajim li u svojoj nutrini, potaknuta istinitom poniznošću, duboku zahvalnost Gospodinu za sve što sam primila?

2. »Dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan - svakomu po njegovoj sposobnosti« (Mt 25, 14-15) Imam li želju umnažati primljene talente kako bih ispunila zadaću koju mi je on povjerio?

3. »Nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga« (Mt 25, 23). Vidim li blizu sebe ljude koji imaju talente koji bi, stavljeni u službu Gospodinovu, donijeli mnogo plodova? Znam li bez zavisti i uspoređivanja cijeniti tuđe talente? Kako drugima pomažem da razvijaju svoje talente i da ih stave u službu Bogu i bližnjemu?

4. »Želiš li ozdraviti? Odgovori mu bolesnik: „Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište”« (Iv 5, 7). Želim li da me Gospodin pretvori u sredstvo svoje milosti kako bi po meni izliječio i ozdravio brojne osobe?

5. »Oni koji su susreli Krista ne mogu se zatvoriti u svoje okružje: bilo bi vrlo žalosno to osiromašenje! Trebaju se raširiti poput lepeze da dođu do svih duša« (Brazda, br. 193).

6. Odnosim li se prema svojim prijateljima onako kako bi to činio Isus Krist, vrlo pažljivo, nježno i s poštovanjem? Molim li za njih i nastojim li proširiti vidike njihova života, poštujući njihovu slobodu?

7. »Kaže mu Isus: Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« (Iv 5, 8). Na koji način dopuštam da mi se pomogne, kako bi me moji prijatelji, kolege i rodbina mogli ispraviti ili mi dati dobar savjet?

Djelo kajanja

5. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.