KUTAK SREĆE: Mjesto koje osobama s invaliditetom daje osjećaj korisnosti

U ovoj emisiji PUT SRCA progovorit ćemo o jednoj važnoj temi za osobe s invaliditetom, a ona je kako pronaći svoje mjesto u društvu i biti koristan sebi, svojoj obitelji, a na kraju i okolini u kojoj ta osoba živi. Jedan od najčešćih problema s kojim se osobe s invaliditetom susreću jest NEZAPOSLENOST, i trajna ovisnost o vlastitim roditeljima.

Inače, nezaposlenost donosi razne negativne posljedice. Tako nezaposlene osobe nemaju pristup izvorima dobrobiti koje imaju zaposleni, a to su: redovita materijalna primanja, status i identitet u društvu, osjećaj korisnosti, mogućnost da koriste svoje vještine i sposobnosti, druže se s kolegama te imaju jasnu vremensku strukturu dana i tjedna. Zbog toga nezaposlenost ima negativne posljedice i na ekonomsku dobrobit, te mentalno i tjelesno zdravlje. A njene posljedice trpe i obitelji nezaposlenih osoba.

Može li se to stanje barem malo popraviti? Može, jer vam ovoj emisiji donosimo jedan od načina:

KUTAK SREĆE je istoimeni kafić koji se nalazi na adresi Ulica Matije Gupca 10c u Širokom Brijegu, u bivšim prostorijama Centra za socijalni rad. To nije običan kafić nego mjesto u kojem radi 8 osoba s invaliditetom. I za sve njih, spoznaja kako imaju neku obavezu, kako imaju svoj zadatak, kako su korisni i doprinose svojim obiteljima i društvu radeći u ovom kafiću – daje smisao i red cijelom njihovom životu.

Kutak sreće je otvoren 1. 7. 2021. godine i namjenski se prilagodio za potrebe Udruge osoba s invaliditetom ŽZH. Grad Široki Brijeg ustupio je prostorije navedenoj udruzi kako bi uvjeti za njihov rad bili što adekvatniji, jer uz kafić tu su i pomoćne prostorije u kojima Udruga organizira svoje radionice i susrete.

U današnjoj emisiji PUT SRCA gostovala je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ŽZH Zora Mikulić i Ivan Sesar, jedan od djelatnika kafića KUTAK SREĆE.

Nadam se da ste iz razgovora s njima mogli shvatiti koliko se nečijim zalaganjem, dobrom voljom i željom za boljitkom, puno toga može promijeniti u životima ljudi oko nas, a posebno u životima osobama s invaliditetom koje su najslabiji dio društva, ali i najvredniji, jer su od Boga stvoreni kako bi mi „zdravi“ mogli rasti u suosjećanju, brizi, požrtvovnosti i ljubavi – zapravo, u svemu onome što nas čini boljim ljudima. Bez „ranjivih skupina društva“ ovaj svijet bi se pretvorio u okrutnu igru u kojoj je najvažnije smaknuti protivnika kako bi se profitiralo. Ne dopustimo da naš svijet postane ova okrutna igra!

Razgovor koji je s njima vodila urednica emisije Paula Tomić poslušajte u nastavku:

Označeno u