Marija Kotarski: Snaga u krhkosti

Gošća emisije PUT SRCA je Marija Kotarski, prof. talijanskog i španjolskog jezika, osoba s invaliditetom kojoj je po rođenju dijagnosticirana cerebralna paraliza s nepoznatim stupnjem oštećenja iz Zagreba. 

Ova invalidnost nije ju spriječila pohađati školu, sudjelovati u natjecanjima, kao i biti dio studentske razmjene u programu Erasmus u Španjolskoj. Danas je Marija zaposlena i sretna žena. Radi u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava i surađuje sa pučkim učilištem Sv. Ivan Zelina. U suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom prevela je video materijale za Nacionalne studijske dane za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom. Također je aktivna u svojoj župnoj zajednici.

Marija je više puta posjetila Međugorje, a svom iskustvu Međugorja svjedoči: „Od malena sam bila u crkvi, ali moja vjera nije uvijek bila zrela i osobna. Pronalazak smisla vjere sam zapravo doživjela u Međugorju. Prvi sam puta Međugorje posjetila 2014. godine, iako sam bila jedanput s roditeljima kad sam bila jako mala i tada su me nosili na Križevac. Toga se toliko ne sjećam, pa to onda ne računam. Ove 2014. godine išla sam na hodočašće sa svojom udrugom 'Srce'i udrugom 'Job' i vlč. Goričancem. Taj prvi susret s Međugorjem me oduševio. Nakon toga sam počela dolaziti sa Zakladom „Čujem, vjerujem, vidim“ koju vodi Mirko Hrkač koji je svake godine organizirao ova putovanja (jer smo išli u Međugorje, ali i uz kombinaciju s posjetom nekim drugim gradovima Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu…)

Svaki puta moj posjet Međugorju je bio drugačiji i poseban. Mene oduševljava molitveni duh koji nalazim tamo i neki poseban mir koji do tada nisam doživjela u nijednom drugom svetištu na svijetu u kojem sam bila.“ – zaključila je Marija.

U emisiji će biti govora o važnosti obitelji i vjere u oblikovanju osobe s invaliditetom, o pastoralu OSI te o projektu „Crkva je naš dom“. Emisiju PUT SRCA uređuje i vodi Paula Tomić, a možete je u cijelosti poslušati na linku: