Otkuda dolazi pepeo za Pepelnicu?

Na Pepelnicu svećenik posipa svakog vjernika po glavi ili mu čini znak križa pepelom na čelu uz riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju“, ili „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“.

Pepeo koji se koristi na Pepelnicu dolazi od spaljenih palminih grana koje su blagoslovljene na Cvjetnicu od godine prije, donosi Aleteia. U Hrvatskoj je običaj da pepeo dolazi od maslinovih grančica.

Na taj način se zapravo zaokružuje korizma. Spaja se, dakle, početak korizme s krajem korizme kada se prisjećamo Isusove muke, smrti i uskrnsuća.

Podsjetimo, Pepelnicom počinje korizmeno vrijeme koje traja 40 dana.

Za vrijeme korizme, na putu kroz pustinju u vazmenu domovinu, Crkva se odriče domovinske pjesme „aleluja“ i prije evanđelja pjeva drugi prikladan poklik Kristu: „Slava tebi, Kriste Bože, Kralju slave vječite“.

U vazmenoj noći „Aleluja“ se opet svečano zaori te se u vazmenom vremenu posebno rado i često pjeva. Isto je i sa „Slavom“, koja nije dio misnog slavlja u adventskom i korizmenom vremenu. Korizma, kako uči tradicionalna liturgika, doista obuhvaća 40 dana, ne računajući kao pokorničke dane nedjelje u tom razdoblju koje su uvijek proslava Kristova uskrsnuća.