Ovako zvuči Sotonin glas prema sv. Ignaciji iz Loyole, osnivača Družbe Isusove

Vrlo je prepoznatljiv i lako se prepoznaje.

U svom učenju o razlučivanju duhova, sveti Ignacije Loyola izlaže posebna pravila kako prepoznati glas koji govori u vašoj duši. Konkretno, Loyola objašnjava kako znati želi li Sotona stupiti u kontakt s tobom.

On primjećuje ovako "treba da dobro pazimo na slijed misli; pa ako su početak i sredina i svršetak u svemu dobri, skloni svakom dobru ili onome što je u svemu dobro: to je znak dobra anđela. No ako misli koje nam dolaze završe nečim što je zlo, ili što rastresa dušu, ili što je manje dobro negoli je ono što je duša na početku bila poduzela da će učiniti; ili je čini mlitavom, uznemiruje je ili uzburkava, otimljući joj mir i pokoj što ga je prije uživala, to je jasan znak da to dolazi od zla duha, neprijatelja našeg napretka i vječnog spasenja."

Svetac koji je daleko jedan on najvećih poznavatelja ljudske duše kaže da onima koji od dobra napreduju na bolje dobri anđeo dodiruje dušu ljupko, lagano i blago poput kaplje što kapne u spužvu; zli duh, naprotiv, dodiruje oštro, zvučno i nemirno, kao kad kap vode padne na kamen. Kod onih pak koji idu od zla na gore spomenuti dusi djeluju protivnim načinom. Razlog je tome samo raspoloženje duše, protivno ili slično spomenutim anđelima. Kad je, naime, protivno, ulaze s bukom i osjetljivo tako da se to lako oćuti; a kad je slično, duh ulazi potiho kao u vlastitu kuću na otvorena vrata.

Dakle, važno je razumjeti stanje vlastite duše prije nego idemo određivati od kuda dolazi glas koji čujemo u sebi.

Loyola je do ovih duhovnih zapažanja došao kroz svakodnevno razlučivanje svog života. Navodi primjer jednog svećenika iz 16. stoljeća pod imenom Dom Lorenzo Scupoli koji je ovako napisao: "Đavao se trudi iskorijeniti mir iz srca jer zna da Bog ostaje u miru i u miru postiže velike stvari"

Sljedeći put kad čujete glas u svom srcu koji utječu na vaše osjećaje i emocije, vratite se jedan korak natrag, provjerite stanje vaše duše i odmah ćete znati prepoznati duh koji vam govori. Ako brinete o stanju svoje duše, morate imati na umu da vas đavao pokušava udaljiti od Boga, što vas na kraju  odvodi u dubine očaja.

Aleteia|Philip Kosloski

Preveo i priredio medjugorje-info.com