„Prijatelj mi se učlanio u organizaciju ‘Lions club’. Čuo sam da je to masonska organizacija, je li to istina?”

„Prijatelj mi se učlanio u organizaciju 'Lions club'. Čuo sam da je to masonska organizacija, je li to istina?”

Don Damire,

Prijatelj mi se učlanio u organizaciju Lions club. S obzirom da sam čuo da je to masonska organizacija, zanima me je li to istina ili ne? On tvrdi da su svi članovi izuzetno humani ljudi, veliki dobročinitelji i vrlo često veliki vjernici. Trebam li se brinuti za njega?Unaprijed zahvalan,

Antun

ODGOVOR:

Hvaljen Isus i Marija!

Lijepo od tebe što brineš o svome prijatelju.

Kanon 1374. Zakonika kanonskog prava katolicima zabranjuje, pod prijetnjom kazni, sudjelovati u društvima koja ‘rovare’ protiv Crkve. Pritom se zapravo misli na spomenuta tajna društva, kao što su masoni, čijem se djelovanju Crkva javno protivi od 18. stoljeća.

Prema onome što mi je poznato, postoje poveznice između Lions cluba i masona:

Osnivač Lions-a Melvin Jones bio je mason

Brojni članovi Lions-a od početaka do danas su masoni

Masoni i Lions club smatraju se međusobno kompatibilnim organizacijama (može se istovremeno biti član obje).

Što je papa Ivan Pavao II. govorio o udruzi ‘Rotary International’?

Slične poveznice s masonima postoje i kod nekih drugih udruga, kao što je Rotary International. Zbog tih je poveznica u Crkvi dugo vremena postojao stav da katolici ne smiju sudjelovati u takvim društvima. Međutim, čini se da se danas takve organizacije promatraju nešto drugačije. To bi slijedilo, primjerice, iz govora sv. Ivana Pavla II. članovima Rotary-ja iz 1979, gdje između ostalog stoji:

„U solidarnosti vašega udruženja nalazite uzajamnu podršku, ohrabrenje i zajedničko predanje radu za opće dobro. Onome tko vas promatra s dubokim interesom i brižljivom pažnjom izgleda da ulažete, s iskrenošću i velikodušnošću, svoje talente, sredstva i energiju u službu čovjeka. (…) U ovome trenutku nitko neće biti iznenađen, ako u svojim promišljanjima posebnu riječ uputim onim Rotarijancima, koji su sa mnom povezani kršćanskom vjerom…”.

U jednoj drugoj prilici (1982.) isti papa obratio se skupini članova Lions cluba iz Francuske, među ostalim i ovim riječima:

„Ponavljam moju zahvalnost i ohrabrenje i blagoslivljam od srca vas, vaše obitelji i sve one koji rade u istom duhu Lions Cluba International kojega predstavljate”.

Papa Franjo – počasni član ‘Rotary cluba’

Uostalom, za papu Franju se tvrdi da je počasni član Rotary cluba u Buenos Airesu. Pretpostavljam da su pape dobro informirani i da su zaključili kako više nema razloga da katolici ne budu članovima ovakvih organizacija, ocjenjujući ih po sebi dobrima. Dakle, tvoj prijatelj može slobodno djelovati u organizaciji u koju se učlanio. Dakako, ako bi s vremenom uočio da ‘masonski element’, koji može biti prisutan, u konkretnoj grupi ljudi s kojom on surađuje, prevladava i postaje mu opterećenje, može se dogoditi da, slušajući svoju savjest, napusti organizaciju.

Također bih osobno, prije svega, preporučio vjernička društva koja također izgrađuju svoje zajednice i bave se karitativnim radom.

Btb,
don Damir

studentski-pastoral.com