PUT SRCA: „MOJE DIJETE I JA, Zašto je važno mentalno zdravlje roditelja?“

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Cilj ovoga dana je potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja. Zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja bio "Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom".

O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koja glasi: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a mi bi mogli dodati i duhovnog, a ne samo odsustvo bolesti“. 

Ako znamo kako SAMO ONO ŠTO IMAMO U SEBI MOŽEMO DATI DRUGIMA onda nam je lako shvatiti kako je MENTALNO, EMOCIONALNO, DUHOVNO i naravno EKONOMSKO stanje roditelja vrlo važno, jer ako je ono DOBRO, onda to DOBRO ide djeci i ukućanima i naravno važi i obrnuto, ako ono nije dobro, za očekivati je gomilu frustracija i problema!

Ne čudi stoga što u kategoriju osoba koje su najviše ugrožene po pitanju mentalnog zdravlja ulaze upravo roditelji djece s poteškoćama i invaliditetom. Prepoznavši ovu potrebu ohrabrenja i podrške roditeljima, u ponedjeljak, na dan kada se obilježavao Svjetski dan mentalnog zdravlja, u Domu Marija naša nada u Širokom Brijegu održano je predavanje na temu „MOJE DIJETE I JA Zašto je važno mentalno zdravlje roditelja?“ Predavanje su održale magistre psihologije Matea Dujmušić i Ana Skoko. U njihovom predavanju bilo je govora o slijedećim temama: Roditeljstvo djece s teškoćama u razvoju, Što ono donosi pozitivno?, Izazovi ovog roditeljstva, Mentalno zdravlje roditelja djece s teškoćama u razvoju te Intervencije.

O svemu će nam u razgovoru koji slijedi sa urednicom emisije Paulom Tomić, više reći gošća današnje emisije, magistra psihologije Ana Skoko.