Put srca: Povijest je učiteljica života

U novoj emisiji PUT SRCA, koja se emitira na Radiopostaji MIR Međugorje, a koju uređuje i vodi naša kolumnistica Paula Tomić tema je bila: Povijest je učiteljica života, a gošća je bila Andrea Rimpf, Voditeljica arheološkog odjela gradskog muzeja u Iloku.

Ponekad je prava sreća susresti mladu osobu koja svoj posao obavlja sa puno ljubavi i entuzijazma. Upravo jedna takva osoba je ANDREA RIMPF, voditeljica arheološkog odjela gradskog muzeja u Iloku. Rođena je u Vinkovcima. Studij arheologije i filozofije završila je na Sveučilištu u Zadru, a 2016. godine kako bi unaprijedila svoje znanje upisala je studij na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjőld u Zagrebu.

Sudjelovala je na brojnim arheološkim istraživanjima od Dalmacije do Slavonije, a od 2013. godine voditeljica je Arheološkog odjela Muzeja grada Iloka u Iloku. Autorica je stručnih i popularno znanstvenih članaka na temu arheologije i promicanja kulturne baštine te edukativnih muzejskih dječjih publikacija.

S obzirom na probleme s kojima se susreće po pitanju zaštite od nezakonitog iskopavanja arheoloških nalazišta kao i brojnosti otuđenih umjetnina iz Muzeja grada Iloka i dvorca Odescalchi od 1945. do 1998. pokrenula je projekt izložbe Ukradena baština/Stolen heritage koju je ostvarila u suradnji s Ravnateljstvom Ministarstva unutarnjih poslova RH. Izložba se 28. rujna 2018. otvorila u zagrebačkom muzeju Mimara. Izložbu prati i besplatna dvojezična aplikacija za android uređaje Ukradena baština. Ovaj projekt je značajan i stoga jer prema Interpolovu izvješću, nezakonita trgovina umjetničkim djelima i antikvitetima danas čini treću granu međunarodnog organiziranog kriminaliteta. Pa i uz današnje sigurnosne mjere sve su češće pljačke muzeja i galerija u Europi i u svijetu.

O tome kako se odlučila za zanimanje arheologa, što je pokreće u njezinom radu, terenskom i knjiškom kopanju i otkrivanju i o tome kako nam proučavanje povijesti može pomoći u odlukama za budućnost, govori nam u emisiji PUT SRCA koju možete poslušati na linku:

Označeno u