SLIKOVNICA "MALA IVA U CARSTVU ŠTIVA" - PROJEKT ZA BOLJI SVIJET

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u Europskoj uniji živi 26 350 000 slijepih i slabovidnih osoba, a u BiH ih je oko 5000. Fundus knjiga u gradskim knjižnicama BiH je više nego zastario i nedovoljan za zdravu populaciju, a usluge koje trebaju osobe s invaliditetom ili djeca s teškoćama su gotovo nepostojeće. 

Od samih infrastrukturnih poteškoća nemogućnosti prilaza knjižnicama, pa do prilagođenog sadržaja za korisnike s teškoćama. Upravo stoga raduje lijepi projekt "ŽELIMO KNJIŽNICU ZA 5!" čiji je cilj bolja dostupnost knjižnice djeci iz Odjela za djecu s teškoćama Prve osnovne škole Široki Brijeg te obnova knjižničnog fonda. U sklopu projekta osmišljena je slikovnica čiji je glavni lik stvarna djevojčica Iva iz spomenutog Odjela, a sama slikovnica nosi ime "Mala Iva u carstvu štiva". O ovom hvalevrijednom humanitarno – izdavačkom projektu više će nam reći gost emisije PUT SRCA školski knjižničar Prve osnovne škole gosp. Miro Naletilić. Emisiju uređuje i vodi Paula Tomić.

U nastavku možete pročitati o čemu je bilo govora u emisiji:

1. MIRO NALETILIĆ JE OSIM SVOJE SLUŽBE ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA I KNIŽEVNIK ZA DJECU. O SEBI I SVOM KNJIŽEVNOM RADU KAŽE:

Školski sam knjižničar širokobriješke Prve osnovne škole te izvršni urednik dječjeg časopisa "Cvitak", koji nam ovih dana proslavlja svoj 23. rođendan. Radost življenja s djecom i pisanje za djecu donijelo mi je nešto neprocjenjivo vrijedno, a to je prijateljstvo s pokojnim međugorskim pjesnikom i utemeljiteljem "Cvitka" i "Glasnika mira" - Krešimirom Šegom. Ovaj skroman i jednostavan, "narodski" čovjek godinama me bodrio i poticao na spisateljski rad, a potom nas prerano napustio, ne dočekavši izlazak nekoliko mojih književnih uradaka za djecu. Siguran sam da bi se našem Kreši svidjeli naslovi poput "101 junaka moga djetinjstva" ili "Basni za najslađe snove", tim više što je njegov sin - grafički urednik "Cvitka" Miroslav Šego od tih ostvarenja načinio istinsku vizualnu čaroliju. Zbog takvih zaljubljenika u svoj poziv sam sretan, jer sam, u društvu s njima, stekao na stotine - ne čitatelja, nego malih prijatelja koje je, na pragu njihovih života, naprečac osvojila književnost i lijepa pisana riječ.

2. O KĆERI IVI NALETILIĆ

Moja kći Iva Naletilić je, prije šest godina, postala najmlađom autoricom slikovnice na ovim prostorima ilustrirajući "Sretnoga princa" Oscara Wildea, a nedugo nakon toga i "Asku i vuka" Ive Andrića. Potom ju je predsjednik Humanitarne udruge Fra Mladen Hrkać, gospodin Ivo Soldo zamolio da sljedeće svoje djelo posveti štićenicima Udruge, a ona se spremno odazvala pa je tako, nakon višemjesečnog kreativnog rada, nastala slikovnica "Moje slikopriče". Premda ona voli raditi u tišini i bez velike pompe, njezina maštovitost me čini iznimno ponosnim, baš kao i sve njezine ilustracije za moje književne uratke.

3. O ČITATELJSKOM KLUBU u ŠKOLI

Moja Prva osnovna škola broji preko stotinu nesebičnih djelatnika, koji su vam jedni drugima uvijek pri ruci kad se pripremaju brojni projekti, sve u cilju što zanimljivijeg nastavnog procesa. Za više od tisuću naših učenika, "put srca" vodi ravno do školske knjižnice, gdje se okupljaju mali kreativci, željni dokazivanja vlastite nadarenosti u pisanju, crtanju ili poznavanju opće kulture. Tako je i nastao naš Čitateljski klub, za čije pjesmice i prve sastave dobro znaju čitatelji "Cvitka", ali i svi koji prate literarno nadmetanje Vicepostulature na temu mučki pogubljenih hercegovačkih franjevaca, ili pak, tradicionalno natjecanje Matičina nagrada, u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske. U povodu rođendana Hansa Christiana Andersena, početkom travnja smo se veoma visoko plasirali na međudržavnom Kvizu za poticanje čitanja, a odmah nakon toga smo organizirali inovativni Naški kviz Rič po rič... Međutim, Čitateljski klub je osobito ponosan našim prisnim prijateljstvom s učenicima koje prate teškoće u odgoju i obrazovanju, s kojima rado surađujemo kad god nam se ukaže zgodna prigoda.

4. VIŠE O PROJEKTU "ŽELIMO KNJIŽNICU ZA 5!"

Stručna služba Prve OŠ Široki Brijeg s puno ljubavi obavlja sjajan posao u odjelu učenika s teškoćama u razvoju, a entuzijasti iz naše zbornice pobrinuli su se i za prekrasan Otok sreće - igraonicu na otvorenom za tu djecu, kojima je svaka tjelesna aktivnost dobrodošla. Ipak, s dolaskom hladnijih dana i mjeseci, učestalo je druženje svih nas s dobrom knjigom, no nekima stubište na putu do školske knjižnice predstavlja nepremostivu prepreku. Učenici s otežanom pokretljivošću zahvalni su na svakom dolasku knjižničara s dobrim štivom pod rukama, no kudikamo zgodnije rješenje bila bi prostrana školska knjižnica/čitaonica, prilagođena svim učenicima koje prate teškoće u razvoju. Stoga smo se prijavili na gradski Javni poziv za potporu vrijednim kulturnim projektima, a naš projekt nosi simboličan naziv "Želimo knjižnicu za 5!".

Podrazumijeva se da članovi Čitateljskoga kluba nisu ostali sjediti prekriženih ruku čekajući da se nešto dogodi samo od sebe, nego su osmislili, nacrtali i, nakon višemjesečnog rada i truda, realizirali vlastito umjetničko djelo - slikovnicu pod naslovom "Mala Iva u carstvu štiva".

5. VIŠE O SLIKOVNICI "Mala Iva u carstvu štiva"

Najljepše stvari u životu svih nas dogode se posve slučajno, a tako je bilo i ovoga puta: za svima nama dragu učenicu Ivu, koju prate uistinu velike teškoće s otežanim kretanjem, nismo imali dovoljan broj naslova koje bismo joj mogli čitati, pa smo joj odlučili nacrtati slikovnicu po istinitim događajima... Međutim, kad je sav kreativni dio posla bio pred svršetkom, uvidjeli smo da naša priča nosi univerzalnu, humanu poruku, jasnu svakom biću na našem planetu.

Reakcije prvih čitatelja bile su i više negoli emotivne, što nam je bio znak da je vrijedna tiskanja u više od tisuću primjeraka. Svi mi koji smo sudjelovali u njezinu stvaranju radili smo volonterski, a sredstvima od prodaje slikovnice po promotivnoj cijeni obogatit ćemo školski knjižni fond. Eto što nam je sve donijela "Mala Iva u carstvu štiva", i velika joj hvala na prilici da minimalnim odricanjem učinimo sebe boljim osobama, a svoju školu, grad i zajednicu kudikamo ljepšim mjestom za življenje!

6. PRVA PROMOCIJA SLIKOVNICE ODRŽANA U KINU „BORAK“ u Širokom Brijegu

Drago mi je da smo u novoobnovljenom Kinu Borak uspjeli ostvariti književnu matineju, jer smo na predstavljanju slikovnice u prijepodnevnim satima imali i preslatku publiku iz dvaju gradskih vrtića, kojima je sve bili neponovljiv doživljaj za pamćenje. Zbog njih sam siguran da je naviku redovita čitanja vrijedna štiva dobro uvoditi od najmanjih nogu, jer ukoliko mladi vide nas starije s knjigom u ruci, za očekivati je da će i oni takav ritual zadržati cijeloga života.

A nakon iznimno uspjele kino-promocije, postupno uviđamo koliko je pozitivnih misli potaknuo jedan običan dječji uradak.

7. OPREMLJENOST KNJIŽNICA ZA OSOBE S TEŠKOĆAMA

Opremljenost knjižnica knjigama za osobe koje predstavljaju savjest našeg društva uistinu je nedovoljna, a razlozi za to kriju se u nedostatku vremena, volje i sredstava za rad s djecom, koju prate takve poteškoće. Nama, kojima je životni poziv družiti se s njima i biti im pri ruci, preostaje jedino svojim entuzijazmom nadomjestiti sve ono što nemamo, no to i jest u praksi najbitnije. Na taj način i jest nastala "Mala Iva u carstvu štiva" - ilustrirana priča, istinita do pred sami svoj svršetak, a udruženim snagama ćemo joj, uz Božju pomoć, svi skupa donijeti hepiend, dostojan najljepših bajki braće Grimm.

Uime svih onih koji su dali svoj obol prvoj slikovnici nastaloj pod krovom jedne škole u našem kraju, dakle uime Grada, nakladnika HKD Napredak Podružnice Široki Brijeg, grafičke urednice Antonie Ćavar, tiskare Suton Print, uime djelatnika i učenika Prve OŠ Široki Brijeg, a poglavito uime Čitateljskoga kluba i svoje osobno, velika hvala djeci s teškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i učiteljima što nam pružaju prigodu biti boljim osobama, zahvalnim na svim Božjim darovima i spremnima jedni drugima uvijek biti na pomoći!

Označeno u