Smiju li laici raditi egzorcizam?

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici.

Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža.

Otklinjanje ili egzorcizam laika da ili ne

Često čujemo kako egzorcizam i otklinjanje rade laici. Smiju li to činiti oni? Ako malo zavirimo u prva stoljeća Crkve vidjet ćemo da egzorcizam ili otklinjanje nije bio dan samo jednoj određenoj službi. Bila je dozvoljena svim kršćanima .Za to imamo opravdanje u Evanđelju po Marku u kojem stoji da će «oni koji povjeruju» između ostaloga «zloduhe izgoniti».

Dakle, ne može kršćanin snagom krštenja i krizme moliti takvu molitvu i ide protiv samoga Svetog pisma, što je bitka u kojoj se može samo izgubiti. U povijesti imamo svetaca koji su u povijesti Crkve, učinkovito oslobađali od demona pa i ako nisu bili egzorcisti ni svećenici, kao što je to slučaj sv. Katarine Sijenske. Dakle, vjera, odnosno svetost, jest prvi i najjači izvor djelotvornosti molitve.

Treba spomenuti da što je ozbiljnije demonsko djelovanje, potrebno je i jače oružje protiv njega. Zatim je važno što propisuju kanonskopravni propisi. Oni ograničavaju ove čine. Naime, danas je egzorcizam u latinskoj Crkvi (svečani, liturgijski egzorcizam kao javna molitva Crkve) pridržan biskupima i svećenicima koje on ovlasti, ali za druge molitve otklinjanja nema takvih ograničenja. To nikako ne znači da je svakome preporučljivo moliti takve molitve.

Tu se radi o Božjem pozivu, o stupnju duhovnog života, o savjesti pojedinca. Također, radi se o duhovnom boju gdje vjernik, po mogućnosti uz savjet duhovnika, treba razborito procijeniti svoje snage, kako nas uči samo evanđelje (usp. Lk 14,31-32). Važno je da osoba koja traži pomoć treba razborito, prema navedenim kriterijima i osobnom nadahnuću u molitvi, procijeniti kome će se obratiti.

Dakle, možemo zaključiti da egzorcizam ili otklinjanje radi samo, od biskupa, delegirana osoba (uglavnom svećenik), koji ima veliku i provjeren u vjeru.Jer to je opasan čin koji sa sobom nosi velike posljedice za osobu na kojoj se to čini ali i osobi koja to čini.

Označeno u