SVEĆENIK ODGOVARA „Znam da činim veliki grijeh, ali već sam dulje vrijeme zaljubljen u razvedenu ženu – što da radim?”

„Pokušavao sam puno puta, ispovijedao se i obećavao da više neću, a onda nastavim po staromu…”

Hvaljen Isus i Marija!

Već dulje vrijeme zaljubljen sam u razvedenu ženu, s kojom sam se viđao tri godine, skoro svaki san. Znam da činim veliki grijeh, ali ne mogu se osloboditi toga. Pokušavao sam puno  puta, ispovijedao se i obećavao da više neću, a onda nastavim po staromu. Puno me je puta ponižavala i varala, ali ja ju ipak volim. Što da radim?

Odgovor:

Dragi M!

Postoje razne vrsti ovisnosti, ne samo o alkoholu, pušenju ili drogama. Neke od težih su one emotivno-seksualne. Dakle, iako ne znam ni vaše godine, ni status niti obrazovanje, iz ovih nekoliko riječi jasno je da vi, iz nekog razloga, vidite u toj osobi ono ispunjenje (očito potpuno pogrešno), kao što netko svoje duboke nutarnje rane i praznine ispunja nekom drugom ovisnošću.
„Tek kada prihvatite istinu o sebi otvorit ćete put za djelatnu Božju milost”

Tek kad to sebi priznate vidjet ćete da nije u pitanju nikakva ‘zaljubljenost’, već vaša duboka emotivno-psihološka nedoraslost koja vas je dovela u ovakvu situaciju. Tek kada prihvatite istinu o sebi otvorit ćete put za djelatnu Božju milost. Ona vam je potreban i za prihvaćanje te istine. Istina o nama nikada nije blistava i zato mnogi žive u laži i polu istini o sebi, pomažući se surogatima koji mogu biti zaista različiti: od prejedanja, preko kockanja sve do ‘radoholizma’ ili duboke i beskrajne ‘zaljubljenosti’.

Taj proces obično ne možemo započeti dok potpuno ne padnemo. Ja vam to ne želim, ali ako se to i dogodi, nadam se da ćete se sjetiti ovog kratkog pisma i istine, da tek onda slijedi pravo suočavanje sa samim sobom i pružanje ruku Gospodinu u istini.

Krist neka je u tebi.
Krist neka je pred tobom,
Krist neka je iza tebe,
Krist neka je iznad tebe,
Krist neka je ispod tebe,
Krist nek ti je s desna,
Krist nek ti je s lijeva,
Krist u srcu svakog čovjeka koji misli na te,
Krist u svakom čovjeku koji te gleda,
Krist u svakom uhu koje te čuje.

p. Antun Volenik

Izvor preuzetog sadržaja: Laudato