Trajno aktualni Križni put

U suradnji s Elvirom Tabakovićem i Antunom Matom Antunovićem objavljujemo na našem portalu zaista poseban križni put prema viđenjima blažene Anne Katharine Emmerich te jedan ne manje vrijedan satkan od nadahnuća koja su nam prenijeli izabrani sveci i mistici.

Korizmenu pripravu i iščekivanje najvećeg blagdana Uskrsa popratimo i ovim milosnim meditacijama. Priredio ih je don Josip Radić, mr.sc., čija poticajna i sve slušanija razmatranja možete pronaći na dolje priloženom kanalu pod motom „Svaki tjedan - nagovor jedan“.

Uistinu, križni put Isusa Krista drama je nezamislive Božje blizine svakom čovjeku, poruka da ni u jednoj situaciji nismo sami ni ostavljeni. Isus nas pri tome ohrabruje i uči da ni suze, ni krv, ni bolesti, ni životni neuspjesi, ni duhovne boli, ni napasti, ni kušnje, ni teški padovi u grijeh ne mogu završiti porazno samo ako se okrenemo i obratimo svome Bogu, ako postanemo poslušni Božjoj volji spremni ispuniti sve što Bog od nas zatraži. Budući da je sama poslušnost svemogućem i sveznajućem Bogu ljubavi, koliku god žrtvu ta poslušnost od nas zahtijevala, dovoljna za sretan i veličanstven završetak i ishod svakog ljudskog života. Križni put Isusa Krista najjača je moguća poruka Boga palom i danas teško posrnulom čovječanstvu, koje na zemlji nužno prolazi svoju muku i bol, svoj križni put, i uz to se kreće prema neizbježnoj tjelesnoj smrti. To je poruka da je zemaljski život, ako čovjek računa s Bogom i ide za Isusom, doista samo kratki prolaz u pravi život, u sreću i ljubav bez kraja, te da „trpljenja sadašnjega vremena nisu ništa prema slavi koja će se očitovati na nama“ (Rim 8,18). Ali, iznad svega, Isusov križni put je poruka o velikoj Božjoj ljubavi prema svakom ljudskom biću. Isus, prolazeći zbog nas gorkim križnim putem, svjedoči da nas neizmjerno voli, da smo mu dragocjeni, da je on uvijek i u svemu uz nas i s nama.

On vrlo prisno prolazi sve naše nevolje, kao jedan od nas, i sve žrtvuje za nas. Isusov križni put je najjače moguće upozorenje čovjeku da ako je Isusova žrtva, Božji ulog radi ljudi, tako strašno velika, onda je sigurno u pitanju nešto neizmjerno vrijedno što bi čovjek mogao izgubiti, te da i svaki čovjek treba odgovorno raspolagati vlastitim vremenitim životom. Jer, živeći zemaljski život, možemo izgubiti nešto nesagledivo vrijedno – dušu – sebe; ili zadobiti neizmjerno blago – besmrtno sretni život. Isusova muka je upozorenje da ako Bog, koji ima savršen uvid u sve vrijednosti i sve opasnosti, ipak plaća za nešto tako visoku cijenu vlastite krvi i života, onda sigurno nije u pitanju ništa vremenito ni prolazno.

Stoga, njegovu žrtvu ne smijemo banalizirati, svodeći naše životne ambicije, prioritete ili molitve samo na izbjegavanje svake osobne žrtve, na tjelesne potrebe, na propadljivo, na blagostanje, na zdravlje, ili na razne duhovne i tjelesne darove, nego je važno da nam je na prvome mjestu u životu, u svakom danu života, Ljubav: razmatrati Božju ljubav, Bogu uzvraćati na ljubav, te ponizno i s ljubavlju služiti Bogu u ostvarenju njegova plana ljubavi – spasenja i posvećenja svih ljudi, pa i uz žrtvu vlastitog života poput Krista (usp. Iv 15,13). Gospodin će nam ovdje sam progovoriti o svome križnome putu, najtrnovitijem, najstrmijem i najužem – najokrutnijem putu kojim je itko ikada u ljudskoj povijesti prošao, i to preko osoba koje su Boga doista posebno ljubile, pa su stoga duboko i u njegovu bol i patnju srcem ponirale. To su duše koje su Isusovu ljubav razmatrale kroz njegovu muku i rasle u ljubavi prema Bogu.

Ovdje ćemo razmatrati Božju ljubav prema ljudima u kontekstu žrtve i križa, kako je Isus rasvjetljuje pojedinim službenicama Božjim, bla- ženicama i sveticama Katoličke crkve: sv. Faustini Kowalskoj, sv. Katarini Sijenskoj i bl. Majci Tereziji, službenicama Božjim s. Josefi Menendez i s. Consolati Ferrero te Julijani iz Norwicha. Ovaj križni put izvrstan je i prikladan dar svakom čovjeku zato što daje odgovor na pitanje kamo vode patnja i bol ako ih se prihvati i pretvori u dar ljubavi za Boga. Križni put je posebno prikladan dar za teško bolesne i stare te sve one koji prikovani za krevet leže u svojim domovima ili u bolnicama, da s velikom ljubavlju posiju vlastito zdravlje i život kako bi onda jednom želi veliku žetvu sreće i ljubavi bez kraja. Jer, ne samo da ćemo žeti ono što sijemo, nego i koliko sijemo toliko ćemo i žeti (usp. 2 Kor 9,6).

Velika žrtva je velika sjetva, ako se čini s velikom i čistom ljubavlju prema Bogu. Nismo kršćani i nismo na zemlji da nam bude dobro, nego kako bismo, nasljedujući Isusa i Mariju, za spasenje svijeta činili dobro.

Otvorite sljedeće linkove:

Označeno u