Vel. Krunoslav Pačalat: Pouzdanje je važno za dobar život

Već smo razmišljali o povjerenju.

To je slično s pouzdanju, ali nije isto. Uglavnom se ima pouzdanje u Boga. To je jedna odvažnost. Osjećaj sigurnosti. Taj osjećaj se događa onda kad nekoga dobro poznajemo i vjerujemo mu.

Ima i samopouzdanje. Tò je osjećaj kada vjerujemo sami sebi. Kada nas ne sprječavaju sumnje te kada dobro poznajemo svoje snage i svoje slabosti. Tako je pouzdanje kad se s povjerenjem oslanjamo na druge ljude. S pouzdanjem smo u duševnom miru. Djelujemo odvažno. Lakše pokušamo, uz pouzdanje, nove stvari. Ne sputavaju nas strah ni sumnja pred ostvarenjem naših planovima. Osjećamo se sigurnima i onda kad nas drugi pokušavaju smesti i navesti nas na sumnju. Ne brinemo se tjeskobno kakav će biti konačni rezultat, jer smo spremni učiti iz svojih slabosti i pogrešaka.

S pouzdanjem vjerujemo da sve što nam se događa u životu dolazi kao Božji dar za naše dobro. Bez pouzdanja, strahovi su veći. Sumnje još veće. I to nas onda paralizira. Stalno se tjeskobno brinemo. Zbog straha od pogreške mnogo toga propuštamo učiniti. Ako nemamo pouzdanja onda se živi više u zbunjenost i uplašenosti od onoga što se može dogoditi u životu. Nesigurnost je na snazi. To nas koči da učinimo nešto u životu.

Pouzdanje nas tjera da učinimo nešto u životu, nešto novo. I onda kad već jednom ne uspijemo. Ne odustajemo s pouzdanjem. Jer iz neuspjeha učimo. Usavršavamo se. zdanje znači da umjesto da sumnjamo u druge, vjerujemo im ako ne postoji jak razlog za nevjerovanje. S pouzdanjem u Boga znate da će sve što vam se dogodi u životu biti dobro ako ne prestanete učiti i usavršavati se.

Bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, propast ili ne propast, pobjede ili ne pobjede mi uz pouzdanje u Boga idemo dalje. Vjerujemo da smo sposobni jer smo dragocjeni u Božjim očima. Misli se pozitivno! Kad nas hoće svladati strahovi, to uz čvrsto pouzdanje ne dopuštam. Ne kritiziramo se bez veze! Vjerujemo da ćemo pogreške ispraviti. Naravno, uz Božju pomoć. Dakle, da zaključimo! Pouzdanje je velika vrijednost za kvalitetu našega života.

Pouzdanje znači da uvijek možemo računati na osobu u koju imamo pouzdanja. Ali nikada ne smijemo zaboraviti, da na Boga uvijek možemo računati i da se ne trebamo bojati da će nas On iznevjeriti. U Njega se uvijek možemo pouzdati.