Zašto Gospa u Međugorju smeta ovome svijetu? Rudolf Baier

Zašto Gospa u Međugorju smeta ovome svijetu?

Udarci na obitelj osjete se na sve strane. Pa i na području nazivlja! Živimo u vremenu „POLITIČKE KOREKTNOSTI“ (engl. PC - political correctness) odnosno maximalnog izbjegavanja gesti, ponašanja ili uporabe izraza koji predstavljaju ili se mogu protumačiti kao vrijeđanje ili omalovažanje određene društvene skupine il manjine.

Tako se značenje riječi „razvodnjava i ubija“ a samim tim i geste, radnje i osobe koje te riječi označavaju također u ljudskom poimanju i svijesti gube na svojoj težini i značaju. Iznenadilo me što se ovakve težnje lingvističkog korektnog politikanstva žele implementirati i u Crkvu a sve u svrhu ravnopravnosti spolova i rasne jednakosti. Očigledno svijetu jako smeta kada se spominju riječi tako prirodne i naravne – poput OTAC; MAJKA; SIN… Tako bi trebalo nekorektne Oca, Sina i Duha Svetoga zamijeniti korektnima „Stvoritelj, Otkupitelj i Branitelj“ ili još bolje u „Jedan Bog, Majka svih nas“. Umjesto „Sin čovječji“ korektnije bi bilo da stoji „Biće ljudsko“, a popularnu američku pjesmu „Bog naših otaca“ trebalo bi prevesti u „Bog svih vjekova“.

Isus nas u Bibliji uči sasvim drugačije kad kaže: „A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ (Lk 10, 10-11) Dakle, on ne traži da se ispravljamo i ublažavamo, pazimo da ne kažemo nešto što nije u redu iako znamo da će drugoga zaboljeti… On kaže da je u redu ako se ono što mi govorimo nekome i ne sviđa… jer istinu treba reći!

Zašto Gospa u Međugorju smeta ovome svijetu? Zato što se služi (prema kriterijima svijeta) politički nekorektnim govorom. Naime, Gospin govor je prepun izvorno obiteljskih termina: Ona o sebi isključivo govori kao o MAJCI, o svojoj ljubavi kao o MAJČINSKOJ LJUBAVI. Za nju je naš Bog prije svega NEBESKI OTAC, a Isus je za nju ponajprije njezin SIN. Ona štiti obiteljske odnose, jer je obitelj važnija i vrjednija po svome zajedništvu, suživotu, tradiciji, korijenima, pripadnosti jednom narodu, vjeri… na kraju i žrtvi – od egoistične egzistencije jednog pojedinca. Svijet je međutim preokrenuo i preokreće ove vrijednosti: temelj svega postaje pojedinac i njegova prava. Pojedinac, njegovi užici, njegovo osobno shvaćanje stvarnosti - postaju mjerilo svega! Nije ni čudo što se onda sve ruši – jer jedino se u zajedništvu izgrađuje i samoizgrađuje. Naša snaga je u zajedništvu. Naša budućnost je u „zajedništvu svetih!“ Gospa smeta jer poziva na zajedništvo – na Euharistiju („Zato, djeco moja, obratite se Euharistiji, mome Sinu.“ (usp. poruka Mirjani 2. 07. 2016.)

Paula Tomić / Medjugorje-info.com