Zašto je Sotona poznat kao "optužitelj"

Sotona nas nastoji optužiti i srušiti, neprestano nam govoreći da smo bezvrijedni.

Jedan od Sotoninih primarnih ciljeva je optužiti nas, izlažući pred nas sve naše grijehe u nadi da ćemo potonuti dublje u očaj. Učinimo sve što možemo da se maknemo od Sotoninih optužbi i predamo se u naručje puno ljubavi našeg Milosrdnog Oca.

Sotona nas nastoji optužiti i srušiti, neprestano nam govoreći da smo bezvrijedni. Knjiga Otkrivenja izravno spominje Sotonu kao tužitelja, piše Kosloski s Aleteia.

Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi. (Otkrivenje 12, 9-11)

Sotonina želja da nas optuži u oštroj suprotnosti sa Zagovornikom, Duhom Svetim. Zagovornik je taj koji nas nastoji izgraditi i doslovno zagovarati našu stvar pred nebeskim sudom.

Pojednostavljeno rečeno, Zagovornik predstavlja Božju milosrdnu ljubav prema nama, dok Sotona tužitelj traži našu propast kroz naše grijehe. Bog nam želi oprostiti, dok nas Sotona želi osuditi.

Sveti Ignacije Lojolski objasnio je u svojim duhovnim vježbama da je Sotonin glas onaj koji pokušava poremetiti nas i naš mir.

On napominje: “ako se u toku misli koje donosi završi nečim lošim, sklonom smetnji, ili manje dobrim od onoga što je duša prethodno namjeravala učiniti, ili ako je oslabi ili uznemiri dušu, oduzimajući joj mir, spokoj i tišinu, koje je imala prije, to je jasan znak da proizlazi od zlog duha, neprijatelja naše dobiti i vječnog spasa.”

Iznad svega, Sotona želi oduzeti naš mir i odvesti nas dublje u očaj.

Učinimo sve što možemo da se maknemo od Sotoninih optužbi i predamo se u naručje puno ljubavi našeg Milosrdnog Oca.

Označeno u