5 ključeva za svetost

Iako mnogi to zaboravljaju, naš cilj u ovom životu je doći u raj. To ne možemo bez Božje milosti, ali moramo i mi učiniti svoj dio.

Često nam se događa da upadnemo u rutinu i kada nam nešto poremeti planove, to uzrokuje stres i paniku jer nam je teško prilagoditi se nečem drugačijem, piše Aleteia.

Kako to biva, nepredvidivi događaji prilično su česti iako nam se čini kako se svaki dan borimo samo za to da odradimo posao, obiteljske dužnosti i druge odgovornosti. Posljedično, često nemamo vremena za razmišljanje o našem osnovnom pozivu, a to je pozivu na svetost.

Ali unutar svog našeg plana trebamo biti svjesni beskrajne ljubavi za nas, Bog nas je uvijek želio uz sebe i za njega. Stoga nam je naš Gospodin Isus Krist rekao što trebamo činiti da budemo sveti:

Molitva

Jednostavna, iskrena i ponizna molitva donijet će mnogo ploda:

Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. “Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Mt 6, 6-8

Vršiti volju Božju

Nije dovoljno vjerovati. Ako se zadržimo na tome uvidjet ćemo koliko smo u svemu tome popustljivi. I takav stav nas ne pokreće da se riješimo svoje oholosti i mana koje nas udaljavaju od Boga. Isus je bio jasan:

“Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mt 7, 21

Biti u zajedništvu s drugima

Jedinstvo je znak ljubavi među kršćanima. Nije lako voljeti svakoga, zato je Isus molio da oni koje je poslao shvate važnost njihova svjedočanstva svijetu:

Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio. Iv 17, 20-23

Opraštanje
Kršćani bi uvijek trebali opraštati . Svijet inzistira na tome da je ljubav prema sebi na prvom mjestu, a zatim prema drugim ljudima, ali to nije Kristov nauk:

No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke. Mk 11, 25

Pomaganje bez očekivanja

U doba praktički trenutačnih društvenih medija, svi brzo saznaju za dobro što radimo, nudeći pljesak i priznanje. Moramo biti oprezni jer bi nam to mogla biti jedina nagrada:

Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti! Mt 6, 1-4