P. Ike Mandurić: „Je li ugrožena muškost. Muškarac u Crkvi i društvu“

U emisiji AGAPE, fra Mario Knezović donosi predavanje „Je li ugrožena muškost. Muškarac u Crkvi i društvu“ koje je u velikoj župnoj dvorani u Kočerinu održao pater Ike Mandurić.

Kroz biblijske likove Adama, Abrahama, Mojsija, Davida, sv. Josipa i hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca pater Ike je nazočnima njihovim primjerom pokušao ukazati na ulogu muškaraca u Crkvi i društvu kroz povijest. Podsjetimo, ovim predavanjima želja organizatora je intenzivno preispitati uloge i odgovornosti kod različitih staleža u društvu.

Muškarac je predodređen za onoga koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu. Muževnost je, kako reče, prije svega hrabrost u otvorenosti životu. Muškarac ne može skrštenih ruku promatrati patnju, ropstvo, nevolju svoga naroda. On mora imati mentalitet Mojsija koji uzima štap i vodi narod, rekao je p. Ike.

Muškarac bdije nad obitelji, selom, gradom, državom, svojom župom i kao takav je ratnik poput biblijskog Davida. Želeći naglasiti duhovnu dimenziju muškarca, p. Ike je rekao da nije sretan što u obiteljima nisu muškarci predvoditelji molitve. Muškarac i na duhovnom području mora prednjačiti jer onda i molitvom stječe autoritet. Na tom putu nam je uzor sveti Josip.

Nazočnima je p. Ike iznio i slike muškosti bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza. Njih dvojica su model djelovanja koji je potreban za naše vrijeme. Primjer bl. Ivana Merza potiče da se muškarac aktivno uključi u društvena zbivanja, udruge, političke stranke i da čuva vrednote.

Muškarac ne smije biti ”njonjav” i nikada neće biti ispunjen samo u četiri zida. To je za muškarca malo i kao takav će ostati nedorečen, istaknuo je p. Ike.

Snimak cijelog predavanja emitiran je u emisiji Agape na Radiopostaji Mir Međugorje, u petak 4. ožujka 2022. i možete ga poslušati na linku: