2. dan MLADIFESTA – 2. kolovoz 2020.

Drugi dan Mladifesta je i dan u kojem Crkva slavi Gospu od Anđela i Porcijunkulski oprost – tako da je cijeli dan bio u znaku sakramenta ispovijedi, a Međugorje je inače poznato kao „ispovjedaonica svijeta“.

Program Mladifesta je nastavljen u jutarnjim satima molitvom krunice na Brdu Ukazanja. Međugorski župnik fra Marinko Šakota, zajedno sa župljanima i sudionicima 31. Mladifesta, u šest sati ujutro molio je slavna otajstva krunice, Lauretanske litanije i molitvu „Sedam Očenaša“ kod Gospina kipa na Brdu Ukazanja.

Poslijepodnevni program započeo je Uvodnom emisijom MLADIFEST 2020. u kojoj je gostovao fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovače franjevačke provincije Uznesenja Marijina. Prokomentirao je papinu poruku mladima koju je voditeljica, Sanja Pehar nazvala „najljepšim darom mladima na ovom Mladifestu! Fra Miljenko je rekao kako je ova poruka zanimljiva iz dva razloga: prvi je taj što je to papin autograf, na njoj je njegov grb i njegov potpis – dakle to je važan povijesni trenutak za sve nas. Drugi aspekt je sam sadržaj poruke u kojoj papa tri puta citira postisinodsku apostolsku pobudnicu mladima CHRISTUS VIVIT (Krist živi) koja je u travnju 2019 predstavljena u Vatikanu. Posebno citira 8. i 9. djelove u kojima se govori o posvečenom životu i o odabiru vlastitog puta s naglaskom na temu same pobudnice a to je da KRIST ŽIVI - a to je mladima poručio na ovaj prekrasan način!“ – rekao je fra Miljenko.

U 17, 00 sati program se nastavio video prikazivanjem dokumentarnog filma ”Dono di Conversione” (”Dar obraćenja”) u produkciji informativnog centra Mir Međugorje: prudecentica je Marija Jerkić, a redatelj Fernando Perez. Film govori o talijanskim supružnicima Romanu Magnaniju i Silvani Spallanzani koji su doživjeli jednu osobnu životnu tragediju – gubitak djeteta, a dolazak u Međugorje pomogao im je ponovno pronaći smisao svog života. Nakon filma koji je trajao oko petnaestak minuta, slijedio je red pjesme i red nadahnute i poticajne kateheze koju je mladima održao fra Danko Perutina.

On je podsjetio kako se upravo danas navršilo 39 godina i 39 dana od kada se Gospa prvi put ukazala u Međugorju i kako se Ona sve ove godine trudi naučiti nas moliti i ljubiti. Govorio je i o važnosti slušanja, ali i o tome kako za Boga nisu važne brojke nego da svako od nas prisutnih ili onih koji slušaju ove prenose programa, bude poput sjemena u svojoj okolini koje će rasti i donositi plodove obraćenja. Podsjetio je mlade kako je i naša vjera započela od 12 apostola, ali se zahvaljujući njihovom snažnom svjedočanstvu života proširila na cijeli svijet. Također se osvrnuo na važnost obiteljske molitve, kućne crkve kojoj u centru ne treba biti TV ekran, nego oltar sa BIBLIJOM, KRUNICOM, SVIJEĆOM I BLAGOSLOVLJENOM VODOM. A posebno na današnji dan u kojem slavimo Gospu od Anđela i oprost koji je dan sv. Franji, upravo nam on treba biti primjer i za našu radikalnu odluku za promjenom života, odbacivanje grijeha i okret prema svetosti – poručio je fra Danko.

U 18,00 sati uslijedila je molitva svete krunice koju su i ovoga puta predmolili mladi na više svjetskih jezika.

Misno slavlje započelo je pjesmom 'Došli smo ti Majko draga', a u procesiji po vanjskoj stazi oltara ponovno su zavijorile zastave svih zemalja svijeta koje su nosili mladi framaši, podsjećajući na duhovno jedinstvo sa svima onima koji diljem svijeta uživo i virtualno prate i žive ovaj Mladifest. Iza njih je nošen prekrasno ukrašen Gospin kip, te 35 svečenika koji su bili u koncelebraciji.

Svečano večernje misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. U svojoj propovijedi fra Miljenko se dotakao današnjeg franjevačkog blagdana Gospe od Anđela i onoga što je Porcijunkula bila za sv. Franju i franjevački red. Povezao je to i sa Međugorjem ovim riječima: „Međugorje je mnogima od vas vaša Porcijunkula. Neumorno se hodočasnički vraćate, neprestano potvrđujući da sudjelujete u nečemu što sve nas nadilazi. I svojim dolascima drugima govorite ovim geslom 31. Međunarodnoga molitvenog susreta mladih – Mladifesta: “Dođite i vidjet ćete” (Iv 1, 39)! Ovdje ste bili ganuti Gospinom ljubavlju poput sv. Franje u Porcijunkuli. Međugorje je mjesto milosti, jer je nebo na poseban način dodirnulo zemlju.“

I ove godine poruku mladima na Mladifestu u Međugorju uputio je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. Njegovu poruku mladima na kraju svete mise pročitao je međugorski župnik fra Marinko Šakota. I on je u svojoj poruci mladima poželio da u ovim milosnim danima Mladifesta sami iskuse susret sa ŽIVIM KRISTOM!

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predmolio fra Renato Galić.

Podsjetimo i kako će sutra, u utorak 3. kolovoza i 3. dana MLADIFESTA 2020., katehezu imati mons. Henryk Hoser nakon svjedočanstva u 17,00 sati, a misno slavlje predmoliti će mons. Tomo Vukšić.