3. dan Mladifesta: PRESVETO TROJSTVO SE ŽELI NASTANITI U NAŠEM SRCU! TOME NAS MARIJA VODI!

Jutro je i trećeg dana Mladifesta započelo jutarnjom molitvom za vrijeme koje je već svako sjedeće mjesto na klupama i po hladovini bilo popunjeno, sve do polovine livade. Uistinu veliki broj prisutnih mladih od samog početka programa.

Na svakom koraku moglo s e susresti i nekog svećenika koji ispovijeda. Ili pleše!!!

Nakon fra Marinkove molitvene meditacije i prekrasnih pjesama Međunarodnog zbora, jutarnju katehezu mladima održao je mons. DOMINIQUE REY, Biskup iz Fréjus-Toulon, Francuska. Govorio je o darovima, karizmama i kako u ovom razjedinjenom i fragmentiranom društvu, samo živa vjera može donijeti zajedništvo.

Nakon njega uslijedila su dva svjedočanstva SHERMAN LUK (Hong Kong) i PATRICK FELICIEN (Guadeloupe, FR), a predviđeno treće svjedočanstvo časne sestre Brigite, klarise iz Brestovskog zbog nedostatka vremena bit će preko video zida upriličeno u nedjelju poslijepodne.

Konferencija za novinare koja je bila predviđena za 10.30 na press štandu Radiopostaje Mir Međugorje, zbog duge kateheze biskupa Reya, započela je tek oko 11,00 sati.
Prvo se novinarima obratio sisački biskup mons. Vlado Košić, koji im je priznao kako je u Međugorje već prije dolazio, ali privatno, dok je sada sretan jer može ovdje i službeno boraviti, te tako i svojom prisutnošću podržati tristotinjak mladih i osmoricu svećenika iz njegove biskupije koji su došli ovdje posvjedočiti o 1. Mladifestu u Hrvatskoj.

Nakon njega novinarima se obratio francuski biskup DOMINIQUE REY, koji je i sam već više puta boravio u Međugorju. Kazao je: „Sada malo bolje otkrivam ovo mjesto. Ovdje sam vrlo kratko bio prije 25 godina, samo dva do tri dana. Otkrivam gorljivost ljudi u procesiji, u molitvama, u ispovijedima… Ganula me univerzalnost koju ovdje nalazim… Tolike zemlje koje su se ovdje okupile. Univerzalnost Crkve koja se izražava kroz sve te jezike… Naglašavam ovo što se ovdje živi je Marijina poruka, koja je poruka nade. U našem društvu vrlo često primjećujemo nedostatak nade. Svatko vidi samo kraj svojega života, a Marija nas stavlja u vezu s Nebom. Ona utjelovljuje nadu! Ona je znak nade!“

POSLIJEPODNEVNI PROGRAM
Poslijepodnevni program započeo je i danas u 16 sati svjedočanstvima: EMANUELA PERRONE (Italija) i članovi irske humanitarne organizacije MARY'S MEALS koji su prikazali i film koji oslikava njihovo djelovanje..

VEČERNJA SVETA MISA
Večernju misu jepredslavio mons. Henryk Hoser, s propovijedi na poljskom jeziku, a u koncelebraciji su bili biskup Vlado Košić i umirovljeni biskup iz Južne Koreje zajedno sa 689 svećenika.

Na početku svoje propovijedi nadbiskup Henryk Hoser kazao je kako ''još jedan dan Festivala mladih potvrđuje što je Međugorje. Ono je mjesto susreta i spoznaje. Ne samo mjesto upoznavanja drugih sudionika, koji su došli iz brojnih zemalja svijeta, nego i upoznavanja ovog neobičnog mjesta. Naizgled nije ništa posebno, obična hrvatska, seoska župa, okružena vinogradima i zelenim brežuljcima.

Ali Međugorje je također i nešto što treba upoznati i s čime se treba susresti. Međugorje je mjesto i vrijeme, koje pokazuje nešto više od našeg svakodnevnog iskustva tamo gdje živimo, radimo i odmaramo se. Isto tako živi mladež koja je ovdje rođena, koja ovdje uči i odavde upoznaje svijet. Vidite ih obučene u posebne majice volontera. Svi imamo iskustvo onoga što je tajna Međugorja.

Tajna Međugorja je nevidljiva stvarnost, ali intenzivna i jako prisutna. Ovo je svijet duha, svijet susreta čovjeka s Bogom. Taj se susret događa u dubini svakoga od nas. Događa se u srcu čovjeka. Ovo jadno ljudsko srce koje „skače od radosti i shrvano je od bola“. Ovo jadno ljudsko srce bolesno i komplicirano, kao što kaže prorok Jeremija: “Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“ (Jer 17,9), zapitao se mons. Hoser pojasnivši kako je ''ljudsko srce, pogotovo kod mladih jednako osjetljivo i na dobro i na zlo. Pogotovo kada se radi o nepravdi''. Kazao je kako su ''svi ljudi, a posebno mladi neobično osjetljivi na nedostatak pravednosti i jako pate zbog šteta koje su im nanesene.

Ovo je nepravedno! Ovo je nedopustivo! Ovo je bolno! Ovo je štetno! Uzvikuju to mladi na razne adrese. Među primateljima vrlo često se nalaze vlastiti roditelji i odgojitelji! Mladi čovjek se bori za svoju slobodu – to je osobina mladenačkog doba.

Ipak, mladež ne pozna uvijek granice osobne slobode, a takve granice postoje i moraju postojati. Jedna takva granica je i sloboda drugog čovjeka, društvena sloboda, sloboda vjere, sloboda roditelja u odgoju vlastite djece. I takvu slobodu treba poštovati. Kao što postoje i ograničenja u cestovnom prometu, koja štite sigurnost svih sudionika: znakovi naredbe i zabrane, kazao je nadbiskup Hoser i pojasnio '' najvažnije granice, u duhu pravednosti i ljubavi'' koje nam je Bog dao.

On nam je dao deset „Riječi Života“, deset zapovjedi. One nas uče što je za nas dobro, što je loše i zato imaju oblik naredbi i zabrana: radi ono što je dobro, ne radi ono što je zlo, jasan je bio nadbiskup Henryk Hoser.

Naglasio je kako smo u praksi ''okruženi lancima grijeha'' te da ''ponekad sami doprinosimo njihovom uvećavanju'', a da Bog te lance kida i oslobađa nas.

Borba dobra sa zlom ostvaruje se u našem srcu. To ljudsko srce Bog savršeno poznaje. „Jer čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.“ (1 Sam 16,7). Isus čita u našim srcima i poznaje naše slabosti, ali prije svega poznaje naše mogućnosti činjenja dobra. I želi nam pomoći, želi nas podržati i želi biti s nama te se čak i nastaniti s cijelim Presvetim Trojstvom u tom ljudskome srcu! Prema tome nas vodi Majka Božja i Majka naša: iz Čestohove, iz Vilnusa, iz Lourdesa, iz Fatime, iz Kibeha i iz Međugorja, Kraljica Mira. Dopustimo Joj da nas vodi.

Na kraju svete Mise fra Marinko se zahvalio mons Hoseru ovim riječima: „Neizmjerno smo vam zahvalni za sve ono što činite za Međugorje, zato što volite Međugorje, što volite ove mlade; i zato što ste istinski pastir koji ima veliko srce!“ A dugi i topli pljesak prisutnih sudionika, pokazao je koliko su ove riječi zahvale istinite i koliko svi osjećamo kako mons. Hoser diše za Gospu i Međugorje i koliko želi da se prava slika Međugorja pokaže svijetu.

Izravni prijenos preko live streama Informativnog centra Mir Međugorje gledan je s rekordnih 2.258.400 jedinstvenih IP adresa.

Nakon svete mise deseci tisuća mladih sudjelovali su u procesiji s Gospinim kipom i klanjanju Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Procesija j ebila u obliku srca – jer je u Međugorju sve u obliku SRCA: molite srce, postite srcem... – istaknuo je fra Marinko!

Ovaj molitveni trenutak nosi ime: MARIJA NAS VODI ISUSU zato sve skupa i završava klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

NAJAVA ZA SUTRA:
U nedjelju će svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju u 11 sati slaviti sisački biskup mons. Vlado Košić, a večernju svetu misu predslavit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Dan otvaranja 30. Mladifesta: Zajedništvo „STARE I NOVE“ crkve

Konferencija za medije: Koju poruku Mladifest šalje današnjim mladima?

Najava programa glavnih predavača i celebranata misnih slavlja

Nadbiskup Carballo na Mladifestu: Ovdje se moli za Papu! Ovi mladi ljube crkvu

2. dan Mladifesta: „BOG OSVAJA JER GOVORI JEZIK RADOSTI!“ – L. Pezzuto

3. dan Mladifesta jutarnji program

Poruka Kardinala dr. Christopha Schönborna mladima u Međugorju na 30. Mladifestu