NISU MOGLI BEZ MLADIFESTA – prisutni i hodočasnici iz stranih zemalja

Na ovogodišnjoj duhovnoj obnovi za mlade 31. Mladifestu 2020. zbog svjetske pandemije virusa COVID-19, zabrane kretanja, obaveze samoizolacije od 14 dana za one koji dolaze iz BiH u EU, te strogih mjera pri ulasku u BiH (potreban negativan PCR test te putovnica, ovo ne vrijedi za državljanje republike Hrvatske), nije se očekivalo mnogo stranih hodočasnika.

Na samoj press konferenciji za medije održanoj u subotu, 1. kolovoza, i mons. Henryk Hoser i fra Marinko Šakota izjavili su kako do samog početka Mladifesta ne znaju koliko će hodočasnika uspjeti doći, te da ostaju otvoreni za sve moguće opcije.

Ipak, kako doznajemo iz Ureda informacija međugorske župe, određeni broj stranih hodočasnika je ipak stigao unatoč svim preprekama i problemima. Tako oni bilježe dolaske oko 15 hodočasnika iz Francuske, oko 150 hodočasnika iz Španjolske, oko 150 hodočasnika iz Poljske, oko 40 hodočasnika iz Njemačke, oko 50 hodočasnika iz Austrije, dvoje iz Slovenije, 4 iz Italije, uz hodočasnike iz Hrvatske koji su tu više dana ili dolaze na jednodnevnu duhovnu obnovu.

Naravno uz dolaske mladih iz župe i cijele Hercegovine, klupe ispred vanjskog oltara međugorske župne crkve sv. Jakova su se jučer na svetoj misi otvorenja 31. Mladifesta, ipak dobrim dijelom popunile. Svima vama koji još možete doći poručujemo „Dođite i vidjet ćete!“ (Iv 1,39)!