Peti dan Mladifesta, 5. kolovoz 2021. Mons. Luigi Pezzuto: NOSITE SVIJETU ISUSA KRISTA

JUTARNJI PROGRAM: Fra Goran Azinović: Gospa treba ratnike ljubavi

Peti dan Mladifesta započeo je u potpuno drugačijim okolnostima nego protekli dani: naime pred sam početak jutarnjeg molitvenog programa u 10,00 sati, ogromni crni oblaci prekrili su nebo, i na zaziv Duha Svetoga, ne samo da se spustio blagoslov, nego i obilna, olujna kiša sa gromoglasnom grmljavinom i sijevanjem.

Ipak, sve to nije nimalo omelo zbor ni orkestar koji su nastavili pjevati i moliti, a hrabri mladi, pod kišom i vjetrom, nastavili su moliti i plesati.

Zloćudno crnilo oblaka bilo je tako znakovito baš na ovaj dan posvećen Gospi Snježnoj. Kao da zlo nije moglo odoljeti da ne napadne Nebesku kraljicu i njezinu djecu. Ipak, mladi su izdržali, i fra Goran Azinović, današnji propovjednik zatražio je od zbora i svećenika da zaplješću svima onima koji su ostali na kiši – jer ovaj njihov ostanak pokazao je da su sazdani od ljubavi – zaključio je fra Goran. U svom živom i spontanom obraćanju, u komunikaciji s mladima, fra Goran je na jednostavan način, zapamtljiv i dinamičan, baš onakav kakav treba mladima: sažeo sve ono što smo u dugim teološkim tumačenjima slušali ovih dana: „Koje dobro moram činiti?“ To su na kraju tri stvari:

1. ŽIVJETI EUHARISTIJU,

2. VOLJETI MARIJU i

3. MOLITI KRUNICU.

Ako budemo živjeli samo ove tri stvari doći ćemo do najvećeg Dobra, do Svetosti!

Fra Goran je istaknuo i da Gospa ne traži sladunjavce; Gospa traži ratnike! Cijelu katehezu inspirirali su primjeri njegovih omiljenih svetaca sv. Ivana Pavla II. i sv. Maksimilijana Kolbea. Njihovi životi, poljski narod, a i naš Hrvatski narod, pokazuju da: „Gdje svijet pravi mržnju, tu Bog rađa ljubav!“

Zatim je svoje svjedočanstvo izrekao vidjelac Jakova Čolo. Posvjedočio je kako ga je iskustvo Gospine ljubavi dovelo do toga da želi i on konkretno pomoći drugima. Tako danas Humanitarna Udruga Marijine ruke koju koordinira brine za oko 600 obitelji s otežanom materijalnom situacijom, dijeli mjesečno oko 600 paketa hrane, pomaže pojedincima pri kupnji lijekova ili za liječenje, i još puno toga. A najvažnija je poruka da su tu svi DOBRODOŠLI!

SIMONA NOVÁKOVÁ iz Slovačke posvjedočila je o tome kako je uspjela prihvatiti svoju sljepoću, i kako je otkrila druge duhovne darove koje joj je Bog dao i da i ovako može služiti Bogu. „Naša radost ne ovisi o našim darovima, nego o našem odnosu s Gospodinom i koliko dopuštamo da on bude naša radost!“ – kazala je Simona.

Na kraju su članovi zajednice 'Svjetlo Marijino' i zbor, svećenici i djeca otpjevali pjesmu Kraljici Mira koju je napisala Simona. Bio je to najljepši trenutak Mladifesta: zajedništvo Marijine škole: laika, svećenika, starih i djece koja su čista i iskrena srca pjevala Mariji, slaveći Boga!

POPODNEVNI I VEČERNJI PROGRAM

Popodnevni program, koji je protekao uz oblake, ali bez kiše, nastavio se od 17 sati svjedočanstvom mons. Guida Gallesea, biskupa biskupije Alessandria della Paglia u Italiji, koji je sinoć predslavio svetu misu. On je govorio o svom pozivu na svećeništvo koji je dobio u Međugorju.

Nakon molitve krunice, započela je sveta misa koju je predslavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju mons. Guida Gallesea iz Italije i mons. Wiesława Lechowicza iz Poljske, fra Miljenka Šteke i ostalih 319 svećenika.

Pred početak misnog slavlja, mladi su na oltar prinijeli sto metara dugo platno na kojemu su posljednjih dana ispisivali svoje molitve, nakane, pozdrave…

Mons. Pezzuto je na početku misnog slavlja konstatirao kako se ovaj radosni završetak Mladifesta čudesno podudara sa lijepim marijanskim blagdanom, Gospom Sježnom, a u svojoj propovijedi pozvao je mlade da ovo iskustvo radosti koje je došlo iz intimnog susreta s Isusom, koje su živjeli ovih dana Mladifesta, sada u poslanju donose drugima, svjedočeći im nadu i radost! Pozvao ih je da budu velikodušni svjedoci i navjestitelji Isusa Krista!

Preko live streama večerašnji molitveni program pratilo je rekordnih 5. 024.900 I.P. adresa.

KLANJANJE, SVEĆENIČKI BLAGOSLOV I POSLANJE

Nakon mise je bilo Klanjanje pred Presvetim sakramentom, nakon kojega su svećenici ispruženih ruku na blagoslov sišli među mlade poput živih zraka Isusa, našeg Sunca. Iza toga je slijedilo poslanje: predstavnici svih zemalja primili su simboličan dar – krunicu (da ih podsjeća na Mariju) i hodočasnički štap (da se oslone na Isusa).

„Što reći na kraju, nego HVALA Gospodinu Bogu i Gospi, Kraljici Mira za ovaj 32. Mladifest!“ – oprostio se sa svima fra Marinko te pozvao mlade da ujutro u pet sati budu na misnom slavlju na Križevcu, kojim će na blagdan Preobraženja Gospodnjega završiti 32. Mladifest.

Paula Tomić/medjugorje-info.com