Zašto je molitva Gospi tako važna

ZAŠTO JE MOLITVA GOSPI TAKO VAŽNA?

U Gospinoj školi, najčešći Marijin poziv jest poziv na molitvu. Ponekad se čini da je razlog njezina ukazanja i njezinog ovako dugog ostanka s nama, upravo taj što nas želi naučiti moliti i neprestano poticati na molitvu. Po Gospinim riječima samo MOLITVOM možemo sve promijeniti! A molitva je i najvažnija priprema i preduvjet za izlijevanje nekih novih milosti, za neke promjene u vlastitom srcu i životu. „Molite sa mnom za novi život svih vas.“ – kaže Gospa u poruci od 25. 5. 2020.

I svecima je molitva bila jako važno. Terezija od Djeteta Isusa izrazila je to ovim riječima: »Za mene je molitva zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi kako u kušnji tako i u radosti.« Ivan Damašćanski kaže ovako: »Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje primjerenih dobara od Boga.«

SOTONA ČINI SVE DA NAS ODVRATI OD MOLITVE
Arški župnik Ivan Maria Vianney ovako je razmišljao o važnosti molitve: „Poznato je, kako se sotona boji onoga koji moli, jer ga gleda povezana s Bogom. I čini sve da nas spriječi u molitvi. Kad sotona želi upropastiti neku osobu, počinje joj isticati odvratnost prema molitvi. Da braćo moja, čim napustimo molitvu, trčimo velikim koracima prema paklu. Nikada nećemo stići k dobrom Bogu, ako se ne prihvatimo molitve. Da braćo moja, dobro obavljenom molitvom zapovijedamo Nebu i zemlji, i svi će nam se pokoravati.“

Iz ovih njegovih riječi vidljivo je koliko je molitva važna i snažna. I potvrđuje mi ono što sam i sama iskusila, a vjerujem i vi – to da nas sotona doista na svaki mogući način želi odvući od molitve. Koliko puta na početku dana odlučim kako ću se tada i tada pomoliti ili otići na svetu misu – a onda baš u to vrijeme nešto je interesantno na televiziji, ili ima baš nekog posla, ili sam umorna… a ako se konačno odvojim sama u sobu za pola sata molitve – baš će tada (u prije mirnoj kući), izbiti neka vika s djecom, ili će me netko tražiti!!! Treba dakle biti mudar i prepoznati kako su sve to sotonine zamke kako bi nas udaljio od molitve!

Kraljica Mira poznaje ovu njegovu taktiku pa stoga i ne čudi što je članovima molitvene grupe savjetovala da s molitvom započnu odmah izjutra. Ovako je prenijela Jeleni: „Želim vam otkriti jednu tajnu duhovnosti: ako želite biti jači od zla, napravite si jedan osobni molitveni plan: izjutra posvetite određeno vrijeme čitanju Svetog Pisama, usidrite Božju Riječ u svoje srce i trudite se živjeti je tokom dana, posebno u trenucima kušnje. Tako ćete biti jači od zla.“ (Laurentin str. 205)

ŠTO GOSPA KAŽE O MOLITVI?
Čini se kako i Gospa poznaje onu teološku definiciju molitve koju učimo na vjeronauku, pa kaže: „Molitva je razgovor s Bogom. Moliti znači slušati Boga. Molitva je korisna za vas jer vam nakon nje sve postaje jasno. Molitvom spoznajemo radost. Molitva vas može naučiti plakati. Molitva vas može naučiti cvjetati. Molitva nije šala.“ (poruka 20. 10. 1984.)

Dakle, moliti znači razgovarati s Bogom, slušati Ga, postupno ulaziti u intimnost s njim sve do sinovskog predanja. Znači imitirati Isusa, čiji život svjedoči apsolutnu potrebu za molitvom. Stoga ne iznenađuje što MOLITVA zauzima središnje mjesto u Gospinom odgojnom planu. Poziv „MOLITE, MOLITE, MOLITE“ – Ona ponavlja bez prestanka. Skoro svaki dan poziva članove molitvene skupine i župljane na molitvu i post, na više molitve. Kao argument za ovu molbu, Gospa ima ovo kratko, iznenađujuće objašnjenje: „Ne znam što drugo da vam kažem, jer vas volim i želim da u molitvi spoznate ljubav moju i Božju.“ (poruka 15. 11. 1984.) I također prema Gospinim riječima:

- Molitva je najvažnija za naše tijelo! (22. 12. 1983.)

- Molitva je najvažnija stvar u životu. (27. 12. 1983.)

- Ako se molimo, onda nas Gospa može zaštititi i čuvati. (12. 12. 1983.)

- Više puta Gospa kaže da nas samo molitva može spasiti. (22. 11. 1983.)

- Molitva drži čovjeka u životu. (13. 11. 1983.)

- Molitva jako treba Gospi za obraćenje grešnika. Ovako kaže: „Gdje su molitve koje ste mi nekoć upućivali? Moje su haljine blistale. A pogledajte ih sada natopljene suzama. O kad biste znali koliko je danas svijet ogrezao u grijeh. Kad biste znali kako su mlaki u svojoj vjeri, koliko ih ne sluša Isusa, o kad biste znali koliko patim, ne biste više griješili. O kako su mi potrebne vaše molitve. Molite! (6. 11. 1983.)

- Molitva će nam sve dati i molitvom se sve može postići. (25. 10. 1983.)

- Molitva je i jedan od motiva njezine prisutnosti u Međugorju, kaže: „Budite svjesni, ljubljeni moji, da sam ja vaša Majka i da sam došla na zemlju da vas učim iz ljubavi slušati, iz ljubavi moliti, a ne iz prisile što nosite križ.“ (29. 11. 1984.)

- Molitva je također i jedan od razloga njezine tako duge prisutnosti ovdje: „Tako ćete shvatiti zašto sam ovako dugo s vama: želim vas naučiti moliti. (12. 6. 1986.)

- Našom i Gospinom molitvom će se ostvariti Božji plan spasenja. (24. 10. 1984.)

- Molitva nam daje snagu proći kroz različite kušnje na koje nas ovaj svijet osuđuje zbog vjere u Isusa Krista i zbog poštivanja Božjih zapovjedi. Kao što vidimo upravo će VJERA nas kršćana biti u najvećoj kušnji. Pa kako bi se ohrabrili u našoj svakodnevici, Gospa kaže da molimo i da tražimo zagovor svetih (usp. 25. 5. 2020.). koji su najčešće mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru u Isusa Krista.

ODAKLE ŽELJA ZA MOLITVOM?
Na Jelenino pitanje Gospi kako je Isus mogao tako puno moliti, s kojom metodom, Gospa je rekla da je to zbog toga što je imao veliku čežnju za Bogom i za spasenjem duša! (19. 4. 1984.) Eto dakle što bi trebao biti pokretač svake naše molitve: čežnja za Bogom i čežnja za spasenjem duša! A osjećati to nije moguće bez ljubavi! Zato Gospa tako puno govori o molitvi srcem – a što Gospa pod tim podrazumijeva – istražiti ćemo u slijedećoj kolumni!

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u