Hercegovci pokazali veliko srce za pomoć djeci u dalekoj Ugandi

Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni iz Viteza nedavno je pokrenula veliku humanitarnu akciju za izgradnju škole u Ugandi. Njihova prva brošura “Svijet u očima mladih” koju su izdali također je posvećena toj akciji. Udruga je više nego zadovoljna uspjehom akcije, cijelu su BiH ujedinili za pomoć djeci Ugande.

Naša se Udruga spremala izdati brošuru o radu mladih u središnjoj Bosni. Kada smo počeli s pripremom materijala, došli smo na ideju da i s tim projektom pokušamo učiniti humano djelo. Često sam na društvenim mrežama viđao objave Martine Fišić iz Novog Travnika o projektu izgradnje škole u Ugandi i akciji prikupljanja sredstava za taj projekt. Kada sam s njom stupio u kontakt, prihvatila je prijedlog da od prodaje brošure koju ćemo tiskati cjelokupni prihod ide za izgradnju škole u Ugandi - objasnio je za Večernji list BiH predsjednik HUM-a u središnjoj Bosni Mateo Marić.

Brošuru su tiskali krajem kolovoza i od tada su bili na 11 lokacija, a akcije prodaje rade po župama. - Uz pomoć svećenika koji su nam dopustili prodaju brošure prije i nakon svetih misa, posjetili smo 10 župa u BiH, a, ako Bog da, sredinom listopada idemo i u Republiku Hrvatsku - kaže Marić koji zahvaljuje svećenicima i časnim sestrama koji su ih otvorena srca primili i pomogli im.

Obišli su i dio Hercegovine te posjetili župe sv. Mateja u Mostaru i Humac u Ljubuškom. - Iz svakog kraja vraćamo se toliko radosni i ponosni na ostvareni rezultat. Vjernici diljem BiH oduševili su nas. Kada smo posjetili Mostar i Ljubuški, bilo je doista nestvarno. Osjećali smo se kao doma - od prijma svećenika, gostoprimstva domaćina, a posebno nas je oduševio odziv za kupnju brošure. To su župe gdje nas manje poznaju, ali opet smo se osjećali kao dio njih, oni dio nas, a svi zajedno dio projekta izgradnje škole - priča Marić. No, mnoge zanima zašto su se prodajom brošure odlučili pomoći djeci Afrike, a ne nekome u BiH, piše Večernji list.

- Kako već dugo živim, radim i surađujem s vjerskim službenicima u BiH, poznajem kolike su potrebe naših misionara. Kada sam razgovarao sa sestrom misionarkom u Ugandi Franciskom Ivanović i kada mi je prenijela dio doživljaja iz Ugande, nismo se dvoumili početi s realizacijom projekta. Kap naše ljubavi i dobrote nekome može promijeniti život - kaže Marić. Dodaje kako u BiH pomognu koliko mogu svima koji se obrate udruzi.

Nedavno smo donijeli odluku da humanitarnu pomoć dijelimo isključivo uz preporuku župnika, hodže ili predsjednika mjesne zajednice kako ne bi došlo do zloporabe naše dobre namjere - kaže Marić. Udruga planira svake godine tiskati brošuru o svom radu u protekloj godini. Tako će, kaže Marić, svake godine od prodaje brošure prikupljati sredstva za neku drugu akciju. I dalje su na terenu, pomažu starijima i nemoćnima te pozivaju i druge da im se priključe u akcijama.