KRSTIVODE Najstarijie hercegovačko misište. Fra Stanko: Sačuvali su ih vjera i ljudstvo

Krstivode, mjestašce na brdu iznad Dobrog Sela, u općini Čitluk, jedno je od najstarijih hercegovačkih misišta, a datira još od 1308. godine.

Tu se slavi blagdan svetih Petra i Pavla.

Krstivoda dolazi od riječi krsti i riječi voda, to je mjesto gdje se od najranijeg vremena blagoslivlja voda. Cijelo Brotnjo tu je dolazilo po blagoslovljenu vodu na Vodokršće nekad ili kroz cijelu godinu. Jer na Krstivodi se nalaze dvije čatrnje koje nikad nisu presušile, a jedna služi za blagoslov, a druga za piće. Zbog događaja iz povijesti lokalno stanovništvo Krstivode naziva i svetištem, piše vecernji.ba.

Svetu misu na Krstivodama predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović.

- Moramo si posvijestiti, podsjetiti se, da odavde, s ovog mjesta teče neprekinuto 715 godina života. Nisu to ova naša vremena, nego svašta je tada bilo, ali je bilo vjere, bilo je ljudstva, i vjera i ljudstvo ovdje su se napajali i ovdje hranili. Bog je to činio svojom milošću - kazao je u uvodu.

Zatim je istaknuo veličinu svetih Petra i Pavla, govorio i o njihovoj mučeničkoj smrću, ali i životu. - Apostolski prvaci Petar i Pavao, ljudi. Pa nikome tako nije Isus rekao kao Petru, mi ne bi voljeli da nama netko tako kaže, a opet se poslužio s njim i upotrijebio ga za svoje djelo jer znali su apostolski prvaci da je Bog stvarnost i za tu su stvarnost živjeli i dali svoje glave - istaknuo je fra Stanko.

Kazao je i kako Gospodin Bog ne odustaje od svog ljubljenog naroda. - Gospodin Bog ne odustaje ni od vaših predaka, dalekih, pa sve do vas danas, pa i do vaše budućnosti, dok god Bog bude htio.

Pozvao je vjernike da prihvate i slijede put, poput Petra nekad. - Petar koliko god bio slab, uplašen, zatajio Isusa, to je kasnije bio još više gorljiviji za Njega. Draga braćo sestre, mi nismo isti kao prije 10, 20, 30 godina. Ali vjerujem da smo svi u ideji na istom putu. I Gospa nas uči da je Ona stvarnost, ne zbog sebe, nego zbog nas, da nas potakne, povede, ohrabri i ispuni da budemo svi više gospodinovi - kazao je grudski župnik.

Podsjetio je na Kristovu izreku: Žetva je velika, a radnika je malo.

- Brbljavaca je puno, prepametnih još više. A za podmetnuti leđa, e takvih je već manje. Ali mi danas podmećemo leđa, ne odustajati, ne posustati, nego sa svojim Gospodinom u svim okolnostima koje nas snađu ostati i ustrajati, jer samo s Gospodinom je život lijep, a sve drugo je prevara - kazao je u propovijedi grudski župnik fra Stanko Pavlović.

Nakon svete mise vjernici su se družili sa svojim fratrima, a u posude su nasuli i blagoslovljene vode sa svetišta, te ih ponijeli domovima.

 

Označeno u