(FOTO) Prološka noć u Frankfurtu: -Iz kojih god razloga se nalazite ovdje, daleko od rodne grude, ne zaboravite svoj Prolog i livanjski kraj

Oko 450 Proložana i njihovih prijatelja okupilo se u subotu uvečer na 3. Prološkoj noći u Frankfurtu, točnije u ugostiteljskom objektu VIP restorana Commerzbank Arene, piše Fenix Magazin.

U ime organizatora Prološke noći, među kojima su najveći dio tereta organizacije podnijeli Ivo Knez, Zdravko Vrdoljak, Ivica Mandić i Željko Makanac, sve goste je prigodnim govorom pozdravio Zdravko Vrdoljak, ističući kako i ovogodišnja Prološka večer i ovaj put ima humanitaran karakter. Vrdoljak je pritom posebice pozdravio, a kasnije i za govornicu pozvao fra Josipa Jukića, župnika župe Čuklić kojoj pripada i selo Prolog u Livanjskom polju, Nikolu Kneza iz Udruge Vaganja Prolog te Helgu Marelju iz Livanjske zajednice Frankfurt.

Dok je Nikola Knez prenio pozdrave iz rodnog kraja, a Helga Marelja čestitala Proložanima na lijepoj večeri i zahvalila na poklon paketima koji će posredstvo Livanjske zajednice Frankfurt za Božić biti poslani potrebitima u Livanjsku općinu, dirljiv govor održao je župnik fra Josip Jukić.

Branik s ovu stranu Kamešnice

Prenoseći pozdrave iz župe sv. Ante Čuklić, u kojoj se nalazi do nedavno i najveće livanjsko selo Prolog, fra Josip je kazao kako je to “nekad veliko naselje poznato je po svojim hrabrim i odvaznim ljudima, koji su nadživjeli razne vjetrometine ispod najčvršće kule i posljednjeg branika s ovu stranu Kamešnice“. Od nekadašnji oko tisući i pet stotina stanovnika, danas u naselju Prologu, koje se nalazi u jugozapadnom dijelu gornjeg Livanjskog polja, a smješteno je ispod planinskog prijevoja Vaganj, žive tek 104 obitelji sa tek oko 150 stanovnika.

-A kroz Prolog je prošla i slika Gospe od milosti iz Rame u Sinj. Rado sam došao i nosim vam pozdrave s vaših temelja. Vjerujem da svijest o tim temeljima živi u vama. U ovom trenutku to je najvažnije. Iz kojih god razloga se nalazite ovdje, daleko od rodne grude, ne zaboravite svoj Prolog i livanjski kraj u koji je Providnost Bozja i mene dovela i gdje je lijepo i ugodno, rekao je fra Josip koji je rodom iz Žepča. U svom govoru čuklićki župnik je pozvao sve svoje župljane da kad god mogu dođu u svoj Prolog i svoju župu.

-Prolog, sv. Stjepan, sv. Ilija, sv Ante i oni koji još uvijek čvrsto stoje, čekaju vas zajedno sa mnom. Vrata su vam crkve i župne kuće otvorena. Budimo zajedno i jedno gdje god živjeli, kazao je fra Josip zahvaljujući organizatorima ali i svima onima koji omogućili da se u prelijepom ambijentu Commerzbank Arene održi Prološka noć, piše Fenix Magazin a fotografije OVDJE.

Označeno u