Hrvatska katolička misija London uz Vukovar i Škabrnju

Hrvatski dan sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu, u nedjelju je obilježila Hrvatska katolička misija London, javlja IKA.

U prigodnoj propovijedi voditelj misije fra Ljubomir Šimunović podsjetio je kako je ono što se dogodilo u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata 1990-ih bez presedana u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Padom grada počela je kalvarija za hrvatsko stanovništvo Vukovara. Gotovo sveukupno nesrpsko stanovništvo grada biva protjerano, a mnogi su odvedeni u srpske logore. Oko 260 nemoćnih osoba, kao ranjenici i osoblje bolnice koje se brinulo za njih, odvedeno je na obližnju farmu zvanu Ovčara, gdje su bili isprebijani te ubijeni u polju tijekom noći (20. na 21. studenog 1991.).

Fra Ljubomir je istaknuo kako je važno sjećati se prošlosti u kojoj smo kroz stoljeća vodili bitku za opstanak: “Bitku koja je kulminirala 90-ih godina prošlog stoljeća obranom domovine i jedinstvom hrvatskog naroda u domovini i svijetu“.

 Veslao na ergometru ‘od Rijeke do Splita’, slao online razglednice, a skupljeni novac donirao HKM-u London
Misno slavlje animirali su Frano Bešlić i Ante Bulat, salezijanski bogoslovi na teološkom studiju u Londonu. Nakon mise održan je prigodni program koji je animirao zbor mladih Hrvatske katoličke misije London pod vodstvom Ninoslava Bosančića, dok je Klara Romac na violončelu odsvirala prigodni komad.

„Neka nas zagovara naša Majka Marija koju častimo kao Gospu od zdravlja, koja je nebrojena puta u našoj povijesti pokazivala svoju majčinsku zaštitu. Ona neka nam daruje zajedništvo u izazovima našeg vremena. Kristu Kralju nam je predati duboke rane naše osobne i zajedničke povijesti kako bismo kroz oslobođenje i ozdravljenje mogli živjeti u miru i zajedništvu u izazovima naših dana. Uskrsno otajstvo rasvjetljava sve naše smrti. Dopire do Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta i osoba Lijepe Naše koji su bili ljudskom mržnjom napadnuti, poniženi, pogaženi, ranjeni, prognani, razoreni… Preminulima, Gospodine, daruj svoj mir a sve koji trpe i pate blagoslovi mirom i zdravljem duše, duha i tijela“, zaključio je fra Ljubomir.

 U HKM-u London održana duhovna obnova: Kušnje su očekivane i dolaze kao pomoć za rast u vjeri
Misi i komemoraciji prisustvovali su: predstavnik Ujedinjene Kraljevine u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Franko Cetinić, vojni izaslanik brigadir Damir Terzić i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Igor Pokaz, piše IKA.

Označeno u