Novi hrvatski misionar u Amazoniji

Salezijanac Tomislav Puškarić - novi hrvatski misionar u Amazoniji

Hrvatska salezijanska provincija svetog Ivana Bosca proslavila je 29. rujna u Valdoccu (Torino) vrlo značajan događaj. Naime, u sklopu jubilarne 150. misionarske ekspedicije, čiji početak seže od 1875. godine kada je sveti Ivan Bosco poslao svoje prve misionare u Argentinu, između 36 salezijanaca misionara i 12 sestara Kćeri Marije Pomoćnice koji će biti poslani u 17 zemalja svijeta, nalazi se i jedan Hrvat, salezijanac Tomislav Puškarić koji je odlučio posvetiti svoj život 'ad gentes, ad vitam, ad extra' odlazeći u predjele amazonske prašume Venezuele. Tijekom misnoga slavlja, koje je predvodio vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Angel Fernandez Artime, sudionici su primili svoj misionarski križ s likom Isusa - Dobroga pastira koji predstavlja izvanjsko obilježje njihovog misionarskog poziva. Misnome slavlju prisustvovao je također provincijal don Tihomir Šutalo uz prisutnost bogoslova hrvatske salezijanske provincije od kojih su pojedini, zajedno s Tomislavom, proživjeli prve godine salezijanske formacije.

Tomislav je rođen 6. ožujka 1980. godine u Karlovcu. Odrastao je u Dugoj Resi te kršćanski stasao u župi blaženog Alojzija Stepinca. Nakon završene srednje škole odlazi na studij inženjerstva informatike u Zagrebu kojega uspješno završava. Zatim nekoliko godina radi kao informatičar MUP-a. U salezijansku zajednicu za odgoj zvanja ulazi 2014. godine, završava novicijat i dvije godine filozofije u Rimu nakon koje odgovara na misionarski poziv kojega je osjećao još od svoje mladosti.

Tomislav je jedan od 29 mladih salezijanaca misionara koji su još u fazi početne formacije (pedagoška praksa ili teologija), šest misionara su svećenici dok je jedan od njih biskup u miru koji je svoje biskupsko služenje vršio u Patagoniji. Dakle, nakon završetka svoje službe "nije imao mira" te je odlučio staviti se na raspolaganje Gospodinu kao misionar. Zanimljivo je također da Salezijanska družba broji oko 8000 salezijanaca (od ukupno 14500 članova) koji djeluju u tzv. misijskim zemljama. Dakle, Salezijanska družba je u pravom smislu riječi "misionarska". Hrvatska salezijanska provincija broji 115 članova (83 svećenika, 32 zavjetovana bogoslova), od kojih dvojica već djeluju u misijama Gane i Ruande dok se devetorica nalaze u inozemnoj pastvi u Njemačkoj.

Nadalje, oni su još jedna potvrda da je Gospodin taj koji ne samo da poziva radnike u svoju žetvu, nego ih za taj zadatak i osposobljava.

Molimo stoga Gospodina da svojom milošću prati ovih 36 života, a osobito Tomislava kojemu će zasigurno svaka molitva pomoći s obzirom da odlazi u zemlju koja se nalazi u teškoj političkoj i društvenoj krizi. Neka njihovi primjeri zapale u nama misionarski žar kako bi i mi postali misionari Kristova evanđelja među onima s kojima dijelimo naš svakodnevni život.

donbosco.hr

Označeno u