Pola stoljeća Hrvatske katoličke misije u Nici

U nedjelju, 7. studenoga, u Nici je proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke misije u tom gradu.

Ujedno se od službe voditelja misije oprostio vlč. Stjepan Čukman, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, koji se poslije 25 godina vođenja ove zajednice i 18 godina ranijega služenja hrvatskim katolicima u Oslu vraća u Hrvatsku.

Tom prigodom svečano misno slavlje u crkvi Marije Pomoćnice uz sudjelovanje 200-tinjak vjernika iz Južne Francuske u koncelebraciji s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Parizu don Stjepanom Lončarom, župnikom vjerničke zajednice Marije Pomoćnice vlč. Pereom Claudom i đakonom iz Ureda za pastoral migranata Biskupije Nica Claudom Seguinom predslavio je vlč. Stjepan.

 U svojoj propovijedi ravnatelj Markić je pozvao na molitvu kako bi se pronašli novi dušobrižnici za hrvatske iseljenike ne samo u Nici i Lyonu, već i na nekim drugim mjestima gdje nedostaju.

Vlč. Čukman je na kraju mise zahvalio na suradnji i oprostio se od članove ove misije koja pokriva cijelu Južnu Francusku. Na vjernom vršenju službe zahvalio mu je nacionalni ravnatelj odavši mu priznanje i u ime biskupa iz Hrvatske i BiH. Najavio je kako će kao privremeno rješenje, dok se ne nađe prikladan dušobrižnik, misiju u Nici dva puta mjesečno pohoditi don Stjepan Lončar, voditelj HKM-a Pariz koji se potom predstavio najavivši svoj prvi dolazak za 27. studenoga te kako će se u Nici slaviti i božićna misa Polnoćka, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Druženje vjernika nastavljeno je uz prigodan domjenak poslije mise u dvorištu crkve. Slavlje je popratila i novinarska ekipa Hrvatske radiotelevizije koja će o ovom slavlju i životu hrvatske zajednice na Azurnoj obali napraviti reportažu.

Označeno u