PROSLAVA SV. NIKOLE TAVELIĆA U MELBOURNEU

Slavlje je u sklopu programa pohoda hrvatskim iseljenicima u Australiji predvodio mons. dr. Petar Palić, biskup hvarski i generalni tajnik HBK

U nedjelju, 17. studenoga 2019. svečano je u Hrvatskom katoličkom centru Clifton Hill u Melbourneu proslavljen blagdan zaštitnika Centra sv. Nikole Tavelića. Slavlje je u sklopu programa pohoda hrvatskim iseljenicima u Australiji predvodio mons. dr. Petar Palić, biskup hvarski i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

U slavlju su sudjelovali i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, voditelj Centra mons. Bosiljko Rajić, svećenik Nadbiskupije Melbourne vlč. Velimir Maglica i voditelj HKC Sunshine vlč. Josip Grubišić, a nazočni su bili i generalni konzul Republike Hrvatske Joseph Petrić i konzul Miroslav Miletić. Mons. Rajić poželio je na početku slavlja dobrodošlicu biskupu i drugim gostima, istaknuvši radost zbog pohoda predstavnika Crkve iz Domovine ovom najstarijem hrvatskom katoličkom centru u Australiji, koji djeluje već punih 57 godina.

Biskup Palić je u svojoj homiliji istaknuo važnost, značenje i poruku života sv. Nikole Tavelića, tog prvog kanoniziranog hrvatskog sveca, naglasivši kako ni današnjem vremenu ne manjka mučenika i svjedoka vjere. Pozvao je i ohrabrio sve nazočne vjernike da po uzoru i uz zagovor sv. Nikole Tavelića i drugih naših svetaca i blaženika, u današnjem svijetu svjedoče hrabro, ponizno i ustrajno svoje kršćansko opredjeljenje i svojim životom više nego li riječima žive poruku Radosne vijesti i činjenicu da smo rod spašenih i otkupljenih.

Na Misi je sedam mladih vjernika primilo sakrament potvrde, a slavlje je svojim pjevanjem, uz Zbor Centra, obogatio i dječji zbor “Mladi Hrvati”, zorno pokazavši kako hrvatski iseljenici i njihovi potomci njeguju svoj katolički i hrvatski identitet. Tijekom Mise blagoslovljeno je i novo sveto hranište.

U petak 15. studenoga je biskup Palić podijelio sakrament potvrde u HKC Geelong, koji vodi vlč. Josip Vranješ, a u subotu 16. studenoga u HKC Springvale, koji vodi vlč. Vedran Lešić te u HKC Sunshine, koji vodi vlč. Josip Grubišić. Sve hrvatske katoličke centre u Nadbiskupiji Melbourne vode svećenici Vrhbosanske nadbiskupije. Svoj pohod Australiji biskup Palić nastavlja posjetom HKC Hobart na Tasmaniji.

Označeno u