Proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke misije u Londonu

Zahvalnom misom koju je u Londonu u nedjelju 8. prosinca predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s pomoćnim westminsterskim biskupom mons. Paulom McAleenanom u crkvi Presvetoga Srca, proslavljena je 50. obljetnica utemeljenja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu.

Misu su kocelebrirali provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (Split) dr. fra Marko Mrše, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preč. dr. Tomislav Markić, biskupski vikar za etničke zajednice nadbiskupije Southwark vlč. Shaju Varkey i voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović. Asistirao je trajni đakon John Dal Din iz londonske župe sv. Vinka Paulskoga (Clapham Common). Uime westminsterske katedrale riječi dobrodošlice izrekao je vlč. John Scott, javlja IKA.

U pozdravu okupljenima fra Ljubomir je istaknuo kako „osnažena velikim jubilejom, obilježavanjem 50. godine djelovanja, Hrvatska katolička misija u Londonu poput svjetionika nastavlja širiti Božju Riječ, pastoralno skrbiti za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini, pružati blizinu onim najpotrebitijima, ali i promicati i čuvati hrvatski identitet i kulturu u ovom dijelu svijeta. Ovaj je jubilej prigoda za slavljenje Božje providnosti koja je omogućila pet desetljeća djelovanja misije i rast male zajednice, te se onda dobro integrirala u britansko društvo. Još važnije, ovo je trenutak za obnovu vjere, podsjetnik na sav uloženi rad, ali i pouzdan pogled na budućnost“.

Čestitavši fra Ljubomiru na poduzetnom pastoralnom radu u ovoj misiji, kao i na uspješnom povezivanju vjernika koji su naseljeni diljem Ujedinjene Kraljevine nadbiskup Puljić je posebice zahvalio vjernicima koji se trude okupljati i povezivati u duhu zajedništva, njegujući vjeru i tradiciju. „Budite i ostanite vjerni Isusu Kristu, njegovoj Crkvi u kojoj ste urasli svetim krštenjem. Ne zaboravljajte vjerske i narodne korijene i budite ponosni na svoje katoličko i hrvatsko ime“, pozvao je okupljene nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić je istaknuo kako se pokazalo „toliko puta kako svijet mogu mijenjati i obični mali ljudi kad su vjerni Bogu, poput svete Majke Terezije, o. Ante Gabrića, Maksimilijana Kolbea, Alberta Schweitzera. Tim poznatim i zvučnim imenima valja pridružiti brojne nepoznate i anonimne roditelje koji riječju i primjerom izgrađuju ljudsku i vjerničku osobnost u sebi i u svojoj djeci. Ili pak oni prosvjetni radnici koji strpljivo djeci i mladima nastoje usaditi prave vrednote; kao uostalom i one medicinske sestre koje s osobitom ljubavlju njeguju bolesnike“. Nazočne je nadbiskup pozvao na utjecanje Mariji, koja „kao sjajna zvijezda mora rasvjetljuje brodolomcima put u luku spasenja. Zbog toga je ona uz Isusa u središtu Crkve. Nju se štuje i doživljava kao mati, koja nas njeguje, pazi, štiti. Stoga s apostolom Pavlom danas zahvalno kličemo neka je “blagoslovljen Bog koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima”. On nas po Mariji „u Kristu sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim“, rekao je nadbiskup Puljić.

Na kraju mise govorio je biskup McAlenan. Čestitavši zlatni jubilej biskup Paul je istaknuo kako engleski biskupi s poštovanjem gledaju na činjenicu da već pet desetljeća hrvatski biskupi i redovnički poglavari osiguravaju pastoralne djelatnike za pastoralnu brigu o hrvatskim katolicima. Spomenuo je kako je u Engleskoj Hrvatska poznata kao poželjno odredište za odmor, ali i po dobrom nogometu. U svjetlu nadolazećeg Brexita biskup je naglasio kako će Katolička Crkva u Engleskoj i Walesu činiti sve što može kako bi ostala dom svima, osobito mladima koji su našli svoje mjesto u ovom dijelu svijeta.

Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita dr. fra Marko Mrše istaknuo je kako su ponos i zahvalnost dvije riječi koje sažimaju značajni jubilej Hrvatske katoličke mišje U Londonu: „Pedeset godina vjernosti Bogu i hrvatskom narodu ohrabrenje je na putu vjere“. Uputio je riječ ohrabrenja subratu fra Ljubomiru, da nastavi okupljati članove Misije oko stola Gospodnjega kao pravi sin serafskoga oca Franje.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić izrazio je čestitke, pohvalu i priznanje ovoj brojem maloj, ali dinamičnoj zajednici, koja može biti primjerom u pastoralnom pristupu svakoj pojedinoj osobi, obiteljskom ozračju i angažmanu na liturgijskim slavljima, korištenju društvenih mreža u pastoralu te po timskom radu pod vodstvom voditelja Misije fra Ljubomira Šimunovića. Okupljene vjernike ohrabrio je u čuvanju hrvatskoga katoličkog identiteta koji se na najizvrsniji način očituje u liku bl. Alojzija Stepinca, čiju sliku je povodom Jubileja darovao voditelju Misije.

„Neprekidni rad HKM London do danas dokazuje da je ta institucija bila potrebna i da i danas ispunjava važnu ulogu okupljanja Hrvata u Ujedinjenoj Kraljevini, naglasio je u prigodnoj riječi veleposlanik Igor Pokaz. „Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, od svog osnutka do danas, aktivno i blisko surađuje s Hrvatskom katoličkom misijom i može posvjedočiti o značenju koji Misija ima za hrvatsku zajednicu u Londonu, ali i u drugim krajevima Velike Britanije“, istaknuo je.

Misijski zbor mladih pod vodstvom Miriam Hichri pridonio je ljepoti slavlja, a nakon mise slijedio je prigodni meditativni koncert tenora Stijepa Gleđa Markosa kao i domjenak i gozba zajedništva u dvorani Westminsterske katedrale.

O Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu od početka pastoralnu su brigu vodili tada dominikanci Franjo Marunica (1969.-1975.) i Dobroslav Ljubić (1971.-1974.). Nakon njih Misiju preuzimaju svećenici Zagrebačke nadbiskupije vlč. Vinko Kanižaj (1975.-1983.) i vlč. Drago Berišić (1983.-2007.). Od 1992. do 2007. godine u Misiji su djelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi s. M. Zora Stojanović, s. Danica Sanader, s. M. Vedrana Ljubić, s. M. Regina Gegić, s. M. Zdenka Kolarić, s. M. Svjetlana Rezo, s. M. Bogdana Markić i s. Božana Maroš. Hrvatsku katoličku misiju u Londonu od 2007. vodi fra Ljubomir Šimunović, član Franjevačke Provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita. Jedina je to hrvatska katolička zajednica u Ujedinjenoj Kraljevini koja je zdravo integrirana, pastoralno vrlo aktivna, ali relativno mala i još uvijek ranjiva zajednica, koja je oslonjena na Gospodina ostvarila značajna postignuća. Njezina važnost naročito se pokazala u vrijeme Domovinskog rata. Tada je Hrvatska katolička misija London bila središtem prikupljanja humanitarne pomoći za stradalnike u Hrvatskoj, a iz nje su se koordinirali i brojni organizirani javni istupi u cilju širenja istine o agresiji na Hrvatsku i stradanju hrvatskih građana. Pomogla je pri uspostavi pastoralne skrbi o Hrvatima u Republici Irskoj, a izdaje i dvojezični godišnjak „Most-The Bridge“ koji je izišao u 13 brojeva.

Za boravka u Londonu nadbiskup Puljić, provincijal Mrše i ravnatelj Markić u pratnji voditelja fra Ljubomira pohodili su Hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u kojem ih je u ponedjeljak 11. prosinca primio veleposlanik Pokaz. Tijekom popodneva toga dana provincijal Mrše u pratnji fra Ljubomira pohodio je kustoda Engleske franjevačke kustodija fra Michaela Coopsa u Woodford Greenu. Posljednjega dana boravka u Londonu u utorak 10. prosinca nadbiskupa Puljića i ravnatelja Markića u pratnji voditelja fra Ljubomira primio je kardinal Vincent Nichols, nadbiskup westminsterski i predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa, koji je čestitao jubilej 50. obljetnice pastoralnog služenja hrvatskim katolicima u Ujedinjenoj Kraljevini.

Označeno u