U Norvalu održan jubilarni Mladifest. Glavni govornik obratio se u Međugorju Croatian Catholic Youth

U Norvalu održan jubilarni Mladifest. Glavni govornik obratio se u Međugorju

Na Hrvatskom franjevačkom središtu i župi Kraljice Mira u kanadskom Norvalu održan je 10. Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži u Sjevernoj Americi.

Ovaj događaj okupio je nekoliko stotina mladih hrvatskih katolika iz SAD-a i Kanade koji su kroz tri dana sudjelovali u bogatom duhovnom programu molitve, pjesme, svjedočanstava, klanjanja, slavlja svetih misa i ispovijedi, javlja dijaspora.

Nakon što je od 2016. godine ovaj susret putovao po brojnim hrvatskim župama u Sjevernoj Americi (Milwaukee, Vancouver, Mississauga, Montreal, Chicago, Los Angeles), jubilarni susret vratio se ondje gdje je sve započelo, na Norval na kojem su održana prva tri Mladifesta. Naime, upravo je norvalski ogranak organizacije Hrvatska katolička mladež (Croatian Catholic Youth – CCY) započeo s ovim godišnjim susretima 2013. godine na Norvalu.

Mladifest je započeo u petak poslijepodne svetom misom koju je predslavio domaći župnik fra Robert Kavelj, a nastavio se prigodnim programom i dobrodošlicom mladima. Večer je završena klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U subotu ujutro program se nastavio u župnoj dvorani Franjevačkog središta na Norvalu. Mladima je najprije govorio fra Ante Market na temu “Prestanite i znajte da sam ja Bog” (Ps 46,10).

Sljedeći je govorio glavni govornik ovogodišnjeg susreta, vlč. Dan Reehil. On je s mladima podijelio svoj zanimljivi životni put koji ga je vodio od potpunog odbijanja vjere i Boga do službe svećenika i egzorcista. Naime, vlč. Dan se nakon jednog odlaska u Međugorje potpuno promijenio i ostatak njegove životne priče je čudesno lijepa povijest Božje ljubavi i blizine.

Poslijepodnevni dio programa započeo je pustinjom. Mladi su imali priliku provesti jedno vrijeme u tišini i samoći, bez mobitela i samo uz Sveto Pismo. Nakon toga uslijedio je ručak, a zatim i rad po skupinama.

U poslijepodnevnom dijelu programa fra Antonio Musa iz Hrvatske župe sv. Jeronima iz Chicaga govorio je na temu svete ispovijedi i vodio mlade u pripravi za istu. Zatim je slavljena sveta misa koju je predvodio vlč. Dan, a događaj je završen s večeri slavljenja benda Amorose koji su za ovu prigodu došli iz domovine.

U nedjelju ujutro mladi su se okupili u dvorani kako bi još jednom čuli vlč. Dana koji je ovaj put govorio o duhovnoj borbi i kako se oduprijeti zlu u svijetu. Zatim je u prekrasnoj norvalskoj crkvi slavljena sveta misa na kojoj su bili župljani, od kojih su brojni ugostili mlade u svoje domove. Svetu misu predvodio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka, a zatim su mladi imali prigodu za dijeljenje svojih iskustava.

Program je završen bogatim ručkom kojeg su i ovaj put pripremile vrijedne ruke norvalskih domaćica. Nakon ručka mnogi su pak ostali u druženju na prekrasnim prostorima Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice Mira.

“Bogu dajemo hvalu za ovaj lijepi susret u kojem smo još jednom nahranjeni Božjom mudrošću i njegovom snagom, posvjedočivši tako i svoje kršćansko ime i ostajući vjerni vjeri naših otaca i na ovom sjevernoameričkom kontinentu. Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj – čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom”, poručili su iz Hrvatske katoličke mladeži Sjeverne Amerike.