Velika radost za Hrvate u Chicagu: Budi sluga svih i bit ćeš velik. Ako želiš biti velik, bit ćeš zaboravljen fra Danijel Sentić

Velika radost za Hrvate u Chicagu: Budi sluga svih i bit ćeš velik. Ako želiš biti velik, bit ćeš zaboravljen

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić zaredio je za đakona fra Vinka Baćka, bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Ovaj veliki događaj održan je u župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu.

Na svečanom euharistijskom slavlju koncelebriralo je 13-ero svećenika, među kojima su bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji fra Marko Puljić, fra Vinkov profesor liturgike s CTU-a o. Richard Fragomeni, fra Jerry Bleem, gvardijan samostana sv. Ante u Chicagu fra Nenad Galić, župnik župe sv. Mihovila arkanđela u Tomislavgradu fra Hrvoje Miletić koji je u obredu ređenja fra Vinku obukao dalmatiku, te ostala braća franjevci iz Kustodije: fra Lawrence Frankovich, fra Dražan Boras, fra Dragan Bolčić, fra Gabrijel Škibola, fra Lovro Šimić, fra Luka Ćorić i fra Stipe Rotim.

Na početku misnog slavlja kustos fra Marko Puljić pozdravio je prisutne vjernike u crkvi, kao i one koji su pratili euharistijsko slavlje putem interneta. Također je izrazio pozdrave od župnika župe Presvetog Srca Isusova fra Stephena Bedekovića koji nije mogao prisustvovati ređenju zbog zdravstvenih problema. Trenutačno se nalazi u bolnici na liječenju i očekujemo njegov skori povratak na župu.

Govoreći općenito o Božjem pozivu, biskup Petar je na početku svoje homilije rekao da Gospodin poziva slobodno i očekuje odgovor u slobodi. Ono što Bog od svakoga od nas traži je da postanemo slobodni za Njega i Njegovo poslanje.

Obraćajući se ređeniku fra Vinku, biskup je rekao da služba đakonata nije prijelazna služba na putu do svećeništva, jer svi službenici Crkve zadržavaju svoju đakonsku službu dok služe Božjemu narodu, hrabreći ga da i on sami ispuni svoju krsnu ulogu kao dio svećeničkog naroda.

„Hodaj smjelo, ponizno i hrabro tim putem, a zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, sv. Josipa, sv. Franje te svih svetaca i svetica Božjih bit će ti izvor sigurnosti i utjehe na putu za Kristom“, rekao je biskup.

U crkvi je bilo prisutno desetak fra Vinkovih prijatelja i rođaka iz domovine te njegova sestra Josipa. U euharistijskom slavlju posluživali su bogoslovi fra Jakov Jure Nikolić i fra Danijel Sentić. Liturgijsko pjevanje predvodili su udruženi zborovi hrvatskih župa grada Chicaga, na čelu s orguljašem Josephom Slomkom. Među vjernicima je bila prisutna i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu.

Fra Vinko je iz Zagreba došao u Chicago 2021. godine kako bi nastavio studij teologije na Catholic Theological Union i od tada je počeo služiti u župi Presvetog srca Isusova u Chicagu gdje će i nastaviti svoju službu đakona sve dok ne dovrši šestu godinu studija.

Velika je radost, kako među fratrima tako i među Hrvatima u Chicagu, da je došao mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Na kraju euharistijskog slavlja provincijal fra Jozo Grbeš uputio je riječi zahvale biskupu Petru i vjernicima te je čestitao novozaređenom đakonu fra Vinku govoreći: “Budi sluga svih i bit ćeš velik. Ako želiš biti velik, bit ćeš zaboravljen. Jednostavna je to dimenzija života: mi smo tako često u našim životima oni koji čistimo prašinu, da ljudi bolje vide.”
Nakon euharistijskoga slavlja i fotografiranja druženje se nastavilo za bratskim stolom u dvorani kod crkve.

fra Danijel Sentić/dijaspora.hr

Označeno u