(VIDEO) Hrvatska se u Astoriji voli od malih nogu: Pogledajte s koliko ljubavi ovi mališani pjevaju ‘Moja domovina’

HKM bl. Ivana Merza je osnovana 1971. u Astoriji nakon što je veliki broj iseljenika koji su se doselili tih godina iskazali potrebu za zajednička bogoslužja na svom hrvatskom jeziku te su počela svoja okupljanja pri američkoj župi Most Precious Blood (Predragocijene Krvi) u Astoriji. Od tada do danas, Misija je bila vođena od nekoliko svećenika koji su potjecali većinom iz Krčke biskupije.

Voditelji Misije tijekom godina bili su pomagani od mnogih suradnika koji su se brinuli da se mladim naraštajima rođenim izvan domovine prenese vjera, jezik i kulturna baština naših predaka, piše Narod.hr.

Osim redovite nastave Hrvatskog vjeronauka i škole, djeluje i folklorno društvo Hrvatska Ruža u kojima se već godinama okupljali mnogi naraštaji mladih iseljenika predvođenih od etuzijazma i ljubavi njihovih voditelja.

Tradicija se nastavila te je prva ovogodišnja obiteljska zabava održana ove nedjelje 13. siječnja u prostoru školske dvorane pri župi i okupila četri generacije hrvatskih iseljenika koji gravitiraju New Yorškom predjelu Astorije.

Ovaj kratki video isječak samo je mali prozor u jedan daleki svijet gdje se Hrvatska voli od malih nogu i gdje se njezina vjera i tradicija neće zatrti dok kuca srce ovih malenih domoljuba.

Prabake, bake, kćerke i unuke podrijetlom iz raznih dijelova Hrvatske praćene od svojih pradjedova, djedova, sinova i unuka došli su provesti nedjeljno poslijepodne uz druženje i program pod budnim okom voditelja misije vlč. Vedrana i njegovih suradnika. Pjesme, plesovi, recitacije izvođeni od malih i mladih izvođača poticali su uzvanike na zajedništvo i osjećaj pripadnost Lijepoj našoj domovini.

Kruh iseljenika kao i onaj pomoraca ima sedam kora, a često se i on dijeli na mnoge strane. Njihovu sudbinu uvijek su pratili i njihovim putovima išli naši svećenici, brinući se da se ne rasprše daleko od rodnog kraja i da im pomognu kad ih zatekne noć u tuđini – kako je davno pisao pjesnik.