BRAVO ZA IDEJU! Klasična gimnazija u Zagrebu u borbi protiv izostanaka

Kakva akcija u Klasičnoj! Razred koji skupi najmanje izostanaka osvaja nagradu

Najstarija srednja škola u Hrvatskoj odnosno Klasična gimnazija u Zagrebu trenutačno provodi zanimljivu akciju za učenike – Mjesec borbe protiv izostanaka! Ideja akcije je dodatno motivirati učenike da redovno dolaze na nastavu, a razred s najmanje izostanaka se na kraju i nagrađuje, piše Srednja.hr.

Inače Mjesec borbe protiv izostanaka u Klasičnoj gimnaziji se provodi već godinama, o čemu svjedoči jedna bivša učenica za srednju.hr, koja je komentirala i jesu li se ona i kolege trudili biti uzorniji nego inače, za vrijeme navedene akcije.

– Mislim da je Mjesec borbe protiv izostanaka dobra fora i poticaj učenicima da ne izostaju s nastave, pogotovo ako se radi o markiranju. Završila sam Klasičnu prije 5 godina, a sjećam se da smo svake godine to obilježavali. Svaki put kad bi nam došao učenik s porte pročitati obavijest o tome cijeli razred bi se okrenuo prema točno određenim osobama za koje se znalo da često markiraju, a često bi i profesori sudjelovali u nekim internim forama o “nemarima” i slično. Mislim da nam je prve godine to bila najveća fora i da smo se baš nabrijali, ali nas je onda bolest jednog frenda iz razreda izbacila iz konkurencije, govori nam bivša klasičarka Tea.

S obzirom da na Facebook stranici Klasične gimnazije stoji da je nagrada za najuzornije još uvijek tajna, pitali smo svoju sugovornicu, što je nekoć dobivao razred s najmanje izostanaka.

– Koliko se sjećam, nagrade su tada bila pizze i Coca-Cole, što je bilo simpatično, jer se obično to pretvorilo u lijepo druženje i bondanje s razrednikom. Svakako mi se čini da je to dobra i simpatična inicijativa i da bi ju i druge škole trebale provoditi, smatra Tea.

A da bi se ovakve akcije zbilja trebale provoditi, svjedoči nam broj sati, koji iz godine u godinu hrvatski srednjoškolci izostanu s nastave.

Samo u prošloj godini, učenici srednjih škola su izostali 17.438.620 sati, od čega je 735.947 neopravdanih izostanaka!

neopravdani.jpg

Ilustracije radi, osnovci kojih je duplo više, izostali su u prošloj školskoj godini ni milijun sati više, a od toga su imali 290.945 neopravdanih sati.