Hod za život se nastavlja u Zagrebu i Vinkovcima HOD ZA ŽIVOT

Hod za život se nastavlja u Zagrebu i Vinkovcima

Uoči Hoda za život, obitelj i Hrvatsku koji će biti održan u subotu 18. svibnja 2024. u Zagrebu i Vinkovcima, organizatori su u utorak 14. svibnja održali najavne konferencije za medije.

„Ove godine, kao i proteklih godina, kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Dijete tijekom prvih devet mjeseci svojeg života napose treba majčinu ljubav i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svojeg djeteta i svih nas, cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga! Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku“, istaknula je na konferenciji u Zagrebu ispred HNK članica organizacijskog tima Kristina Kolovrat.

Istaknula je da je geslo ovogodišnjeg hoda „Glas rođenih za život nerođenih!“

„Građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude, ove će godine hodati u 15 hrvatskih gradova. Po prvi put ove godine će se za život hodati u gradovima Sinju i Opuzenu. Tisuće i tisuće građana svojim će sudjelovanjem u Hodu za život slaviti život, iskazujući solidarnost s nerođenim djetetom i svakim djetetom, njegovom majkom i ocem, našim djedovima i bakama, kako bismo poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan! Želimo zakonom osigurati i zaštiti taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dana od začeća. Tražimo izdvajanje javnog novca za potporu trudnicama i obiteljima s djecom. Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina! I zato još jednom želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!“, naglasio je član organizacijskog tima Hoda za život u Zagrebu Luka Holjevac.

Na konferenciji u Vinkovcima, koordinator Hoda za život u Vinkovcima Ivan Ćaleta istaknuo je podršku svim majkama koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva.

„Istraživanja pokazuju da 75 % žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Tražimo da se trudnicama koje se nalaze u teškim životnim prilikama pruži konkretna društvena, zakonska i ekonomska pomoć, a ne da im se prekid života vlastitog djeteta pokazuje kao jedini izlazak iz teške situacije. Pobačaj nikad nije rješenje. Ni za majku. Ni za dijete. Ni za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju/koji glasa nemaju. Mi i ovim putem očekujemo od političara, ohrabrujemo sve one koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život. Jer svaki je život vrijedan! Svaki život oplemenjuje!“, naglasio je.

„U Hrvatskoj se, nažalost, i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djecu i da se o njima brinu. Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji“, izjavila je članica Hoda za život u Vinkovcima Katarina Herceg.

„Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje. Svaki je ljudski život vrijedan i zaslužuje zaštitu!“, ustvrdila je.

Istaknula je da je činjenica „da pobačaj zaustavlja otkucaje srca! Baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj “pomognemo” da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Zaštitimo život!“

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu će početi okupljanjem u 10:30 na Trgu Republike Hrvatske (kod HNK), a u Vinkovcima istovremeno na Trgu sv. Vinka Palottija, javlja IKA.