Humanost koja će vam natjerati suze na oči: mališani iz 'Maestrala' skuhali večeru za splitske beskućnike; 'Djeca su, bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze, shvatili da trebaju štititi slabije od sebe'

Oni nemaju svoju obitelj - kratko je kazao jedan od korisnika dječjeg Doma “Maestral” nakon što su u sklopu inicijative “O La La”, beskućnicima iz MoSt-ova prihvatilišta u utorak kuhali večeru.

Svjesni su da im je upravo to zajedničko s 35 korisnika i korisnica koji su uživali u blagodatima domaće juhe, lešo mesa, pire krumpira i kupusa. Za desert im je poslužena orahnjača i čokoladna kocka spravljena rukama vrijednih maestralovaca kojima je priča ljudi iz prihvatilišta priuštila emotivno iskustvo, piše Slobodna Dalmacija.

- Saznali smo da ih samo može stati 35 i ako im neko jednu večer ne donese večeru, jedu tek idući dan oko podne. To je stvarno tužno - ispričali su nam svoje dojmove dok su iz velikog lonca vadili porcije hrane.

Njihova odgojiteljica Silvia Malec Lemo je napomenula da su to u pravilu djeca koja rado sudjeluju u humanitarnim akcijama i žele pomagati drugima. Uostalom, često su upravo oni ti koji prihvaćaju tuđu pomoć, a otkrili smo da je s jednakim veseljem pružaju drugima.

- Imamo humanitarnu grupu koja djeluje u Domu "Maestral" tako da za Božić odlazimo u bolnicu na pedijatriju, u staračke domove, osim toga naša djeca su sudjelovala u izradi božićnih darova, prikupljanjem donacija pomogli su jednom oboljelom djetetu, a moram naglasiti da su svoje poklone samoinicijativno dijelili s potrebitima - ponosna je njihova odgajateljica. Sinoćnja večera bila je nešto drugačije iskustvo i Denisu Maslovu, voditelju prihvatilišta.

- Svakako je zanimljivo da djeca koja nemaju, kuhaju za beskućnike koji isto tako nemaju. Više-manje kroz godinu dana “O La La” inicijativa donese večeru, a ako se dogodi tu i tamo neka večer da nema kuhanog jela, onda uvijek imamo konzerve, ali one nikada ne mogu zamijeniti toplo jelo - kazao je Maslov za Slobodnu Dalmaciju i dodao da je ova večer bila iznimno poučna, jer su djeca, bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze, shvatili da ipak moraju biti odgovorni za dio društva i štiti slabije od sebe.