Misu na Bleiburgu predvodi ravnatelj HKM-a i Hrvatskog Caritasa mons. Svalina

U HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u četvrtak, 16. svibnja, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić objavio je da će misu na Bleiburgu, za žrtve Križnog puta, u subotu 18. svibnja predvoditi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Dr. Markić pozvao je sve one koji će doći odati počast žrtvama na Bleiburgu da se dostojanstveno i molitveno spomenu hrvatskih žrtava.

“Upućujem zamolbu da posjetitelji ničim ne daju povoda manipulacijama koje su se javljale nekoliko posljednjih godina. Želimo pokazati kako je riječ o uistinu vjerničkom okupljanju te da se molitveno spominjemo hrvatskih žrtava koje su bespravno ubijene. Uistinu nam je dužnost i obaveza moliti za njih”, poručio je ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Podsjetimo, komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana u subotu 18. svibnja na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Program komemoracije u subotu, 18. svibnja:

– 11.15: molitva odrješenja na groblju Unterloibach (mons. Fabijan Svalina sa svećenicima, počasnim gostima i okupljenim hodočasnicima).

– 11.30: polazak procesije s groblja prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju, molitvu animiraju bogoslovi Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

– 12.00: dolazak procesije pred spomenik na Bleiburškom polju, završna molitva.

– 10.45 – 12.00: usporedni molitveni pretprogram na oltarnom prostoru animira vlč. mr. Saša Ilijić, svećenik Krčke biskupije.

– 12.05: uvodne napomene daje moderatorica Tanja Maleš, Hrvatski katolički radio.

– 12.15: misa, predvodi mons. Fabijan Svalina. Zahvalu upućuje vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

– 13.45: molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi, predvodi je Idriz efendija Bešić uime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

– 13.55: nastavak komemoracije, polaganje vijenaca, zahvalu uime organizatora upućuje Ante Kutleša, glasnogovornik Počasnoga bleiburškog voda.

Počasni bleiburški vod je, kao i proteklih godina, osigurao besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je između 5 i 6 sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Označeno u