Sadržaj s oznakom: Bleiburg

Donosimo u cijelosti homiliju koju je na misi za sve žrtve Bleiburga i križnih putova na završetku Drugog svjetskog rata u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Bleiburgu u petak, 12. svibnja izrekao predvoditelj misnog slavlja provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marko Mrše.

U srijedu u Beču skupina stručnjaka koju je opunomoćilo austrijsko ministarstvo vanjskih poslova za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu, predložilo je zabranu skupa. Obljetnica bleiburške i tragedije hrvatskoga Križnog puta te komemoracija za žrtve održava se već 76. godina, piše narod.hr.

Povod za susret bila je najavljena Sveta Misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga u subotu, 16. svibnja

Na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda 20. travnja donesena je odluka o odustajanju od organiziranja planirane središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, objavio je Počasni bleiburški vod na facebook stranici, prenosi ika.hkm.hr.

I 74 godine nakon Bleiburga i Križnog puta sjećanja preživjelih i dalje su kristalno jasna i toliko potresna

Na obljetnici Bleiburške tragedije, održana je komemoracija za sve nevine žrtve uz prisutnost velikog broja snaga sigurnosti. Misu je vodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, a propovijed je održao krčki biskup Ivica Petanjak.

U HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u četvrtak, 16. svibnja, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić objavio je da će misu na Bleiburgu, za žrtve Križnog puta, u subotu 18. svibnja predvoditi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Komemoracija u Bleiburgu može se održati, odlučili su okrug Voelkermarkt i austrijska policija, kazao je Rainer Dionisio iz koruške policije.

Katolički list za politiku, društvo i kulturu Die Tagespost objavio je razgovor s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Želimirom Puljićem, piše IKA, koja donosi intervju u cjelosti.

Na završetku proljetnog plenarnog zasjedanja Austrijske biskupske konferencije (ABK) u Beču 22. ožujka održana je konferencija za tisak.

Hrvatska biskupska konferencija oglasila se priopćenjem povodom odluke dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. svibnja služi sveta misa na komemoraciji za žrtve Bleiburga na Lojbaškom polju u blizini Beiburga, priopćilo je tajnik biskupije Engelbert Guggenberger.

Austrijski kardinal smatra da je rasprava o Bleiburgu pozitivna jer može potaknuti Hrvatsku da se suoči sa svojom poviješću.

Središnja komemoracija u povodu 73. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta održat će se u subotu, 12. svibnja 2018., na Bleiburškom polju u Austriji.

U povodu obilježavanja Bleiburške tragedije biskupija Gurk-Klagenfurt objavila je 23. travnja izjavu za javnost.

Na prste jedne ruke mogli bi se nabrojiti pojedinci iz male vojske imotskih osnovnoškolaca koji su praznike proveli nešto radeći kako bi imali za džeparac. Devedeset i pet posto njih su bili u igri, na moru, u svakodnevnoj bezbrižnosti.

Stranica 1 od 2