Na današnji dan preminuo prof. Marko Vasilj

Nakon kratke bolesti na današnji dan 2015. godine u zadarskoj bolnici u 75. godini umro dugodogišnji suradnik Radiopostaje MIR Međugorje, profesor Marko Vasilj.

Rođen je 9. studenoga 1940. godine u Miletini u Međugorju. Hrvatski i njemački jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na mjestu novinara na Radio Zadru zaposlen je 1. ožujka 1971. godine. Svoj 30-to godišnji novinarski rad posvetio je uglavnom književnoj i dramskoj kritici. Njegove osebujne i britke kritike, način pisanja i izražavanja te posebna pozornost koju je posvećivao hrvatskom jeziku, činile su ga jedinstvenim u novinarskim krugovima njegove generacije. Od 1992. do 1997. godine profesor Marko Vasilj bio je i Glavni urednik Radio Zadra. Organizirao je i vodio Radio Zadar u najtežim ratnim trenucima. Surađivao je u Hrvatskom tjedniku, Narodnom listu, Večernjem listu, Glasu Slavonije, Slobodnoj Dalmaciji…Objavio je čitav niz književnih, likovnih i na stotine kazališnih kritika, promovirao, ocijenio, lektorirao i uredio desetke knjiga, napose mlađih ili manje poznatih autora.

Nakon umirovljenja 2001. godine, nastavio se i dalje aktivno baviti onim što je najviše volio - književnom kritikom, Tako je 2005. godine izdao knjigu "Kroz moje oko" - zbirku radova o suvremenim piscima zadarskog književnog kruga. Ostao je aktivan i u eteru. Na Radiopostaji Mir Međugorje od ožujka 2008. godine pa sve do svoje smrti uređivao emisija jezičnih savjeta i hrvatskoga govora ''Govorimo hrvatski''.