PROMOCIJA FILMA “ŠTAFETA SMRTI”: Ratnike u proboju iz Vukovara u filmu glume njihovi sinovi

Dovršen je film “Štafeta smrti”, autorice Nade Prkačin, koji govori o proboju hrvatskih ratnika iz Vukovara.

Taj proboj javno je poznat je kao “HOS-ova štafeta smrti”, no kako su u akciji sudjelovali i pripadnici drugih postrojba autori su film nazvali  ‘Štafeta smrti’, piše Maxportal.

U dokumentarno igranom filmu redateljice Nade Prkačin riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovaca kod Vukovara 10.11.1991. i višestrukom stradavanju branitelja na minskom polju ispod Marinaca.

Film prikauje njihovu tešku borbi za život kroz slijedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela.

Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih čak sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti 9, 10 pa čak i 12 dana.

Nakon rata od posljedica ranjavanja od njih četvero preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači u filmu.

Svečana premijera održati će se 5. svibnja 2018. u subotu u 11.00 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u velikoj dvorani)!

Ulaz je slobodan ali uz besplatnu ulaznicu koju možete podignuti na blagajni Koncertne dvorane!

“Nakon svečane premijere u Zagrebu namjera nam je tijekom godine film prikazati u mnogim gradovima Republike Hrvatske kao i izvan granica naše Domovine, svugdje gdje će biti interesa za film i gdje će biti osigurani uvjeti za njegovo prikazivanje”, kaže nam Damir Radnić, jedan od inicijatora filma

Zanimljivo je da u igranim scenama proboja iz Vukovara HOS-ovce u filmu glume njihovi sinovi.