VIDEO KOJI ĆE VAS GANUTI DO SUZA Vukovar grad heroj i grad heroja

U spomen na sve poginule i nestale...
Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima.
Počivali u miru...

S dubokim i iskrenim poštovanjem...

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Ovo je Vukovar u brojkama:

1800 branitelja sudjelovalo je u obrani Vukovara. Oko 60% bili su stanovnici Vukovara, a ostalo su bili domoljubi iz ostalih dijelova Hrvatske i BiH.

Oko 600 branitelja je poginulo. Oko trećine se uspjelo probiti iz grada, a ostali su zarobljeni ili ranjeni.

Stotine tisuća projektila razarali su grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i dnevna izvješća vukovarskog radija govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Civilni i sanitetski život odvijao se u podrumima. Vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika. Nedostajalo je hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

3 mjeseca Vukovar se odupirao jugočetničkom agresoru. Iako je, prema svim pokazateljima, agresor trebao 'pregaziti' Vukovar za nekoliko dana.

300 i više tenkova i oklopnih transportera uništili su branitelji u fascinantnom pokušaju obrane grada od višestruko snažnijeg neprijatelja.

5000 do 7000 četnika poginulo je tijekom opsade grada. 20 do 30 tisuća, procjenjuje se, ih je ranjeno.

18.11.1991. agresorska vojska ulazi u razrušeni Vukovar.

5000 Hrvata odvedeno je u srbijanske logore. Ondje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj logora još nije otkriven, tako da se još uvijek ne zna koliko je osoba iz Vukovara za uvijek nestalo.